Paunović: Pomoći ćemo radnicima Staklare, ali Vlada može više da uradi 1

Sa gradskim predstavnicima Samostalnog sindikata danas se sastajem kako bismo pokušali da nađemo model pomoći radnicima Staklare koji su nakon uvođenja stečaja ostali bez posla, a preko zatvorene mreže na Fejsbuku dogovoren je i susret sa predstavnicima zaposlenih u toj fabrici koji su se našli na spisku prekobrojnih.

Cilj nam je da utvrdimo koje su njihove potrebe, kakva je struktura otpuštenih, koliko ih je pred penzijom a ko je u socijalno teškom položaju, pa potom da vidimo na koji način lokalna samouprava može da im pomogne. Očekujem i da potrebne podatke dobijem od stečajnog upravnika sa kojim sam to dogovorio pre dva dana – kaže za Danas gradonačelnik Paraćina Saša Paunović i dodaje da lokalna samouprava ima ograničene mogućnosti koje se svode uglavnom na tehničku podršku za ostvarivanje prava, dok otpušteni radnici nemaju pravo na socijalni program jer na biro rada odlaze iz stečaja.

On podseća da mnogo veće mogućnosti ima republička vlast, koja je preko institucija i javnih preduzeća najveći poverilac. Konačno, ističe da je Staklaru blokirao Srbijagas pre godinu dana. Zbog toga je postala izvesna nemogućnost plaćanja dospelih potraživanja koje je sudu prijavila firma Veksilum, što je bio razlog da se uvede stečaj.

– Država može da pomogne pre svega u toku stečajnog postupka, koji bi morao da bude brz i efikasan, jer bi svako odugovlačenje na više godina napravilo niz problema. Drugo, sada je dobra prilika da se kontaktiraju potencijalni strateški partneri. Ranije je bilo više ozbiljnih proizvođača različitih vrsta stakla koji su bili zainteresovani za Staklaru, ali nerešeni imovinski odnosi i stari dugovi su sprečavali prodaju. Ako se prodaje iz stečaja, takvih problema nema – ističe Paunović.

Ipak, glavne poluge odlučivanja o sudbini staklare su u rukama suda i glavnih poverilaca, a tu se još uvek ne zna ko će uspeti da dokaže kako su potraživanja baš njegova. Naime, Staklara je zbog dugova već jednom imala „korekciju“ privatizacije, jer je nagomilane dugove Srbijagas konvertovao u svoj udeo u kapitalu. Taj paket akcija sredinom 2012. to javno preduzeće prodalo je ranijim većinskim vlasnicima, konzorcijumu bugarskih firmi Rubin i Glas Industri, ali poslovanje narednih godina nije postalo ništa profitabilnije.

Priča se dodatno iskomplikovala kada su se dugovi fabrike našli na tržištu. Prema jednoj verziji, ta potraživanja od Glas industri i Rubina otkupio je CPR Impeks, firma Petra Crnogorca koja se bavi trgovinom oružjem. Transakcija, međutim, nije sprovedena u Centralnom registru hartija od vrednosti, zato što su obe bugarske firme otišle u stečaj pa statusne promene nisu bile moguće. Ali, na osnovu tog ugovora, Crnogorac je imenovao novi Nadzorni odbor fabrike, u kome većinu članova čine visoki funkcioneri Srpske napredne stranke. Zašto je među njima došlo do raskola nakon svega nekoliko meseci zajedničkog rada, ne zna se. Radnici tvrde da je u tih poslednjih nekoliko meseci porasla i proizvodnja i prodaja, ali blokada sa računa nije skinuta.

U međuvremenu, pojavila se čačanska firma Veksilum koja je zatražila stečaj fabrike. Tu struju zastupao je član NO Dušan Adamović, koji tvrdi da CPR Impeks nije platio dogovoreni iznos, i da je to pravi razlog zašto promena vlasništva nije sprovedena kroz Centralni registar HoV. Pravi otkup duga, prema toj verziji, sprovela je firma registrovana na Britanskim Devičanskim Ostrvima, Ripers limitid, koja je potom to ustupila austrijskom Veksilumu čija je čačanska ćerka firma, osnovana u februaru ove godine, zatražila stečaj jer staklara zbog blokiranog računa ne može da isplati dospela potraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari