Forbs: Pavle Petrović više neće biti na čelu Fiskalnog saveta 1foto FoNet Aleksandar Levajković

Pavlu Petroviću, još uvek aktuelnom predsedniku Fiskalnog saveta Srbije nije ponuđeno da i u narednom mandatu obavlja ovu funkciju, saznaje Forbes Srbija iz dobro obaveštenih izvora.

Na dnevnom redu sutrašnje sednice Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava naći će se predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića o izboru novog predsednika Fiskalnog saveta, ali još nije poznato o kome je reč, piše Forbs.

Mandat dva člana Fiskalnog saveta, Pavla Petrovića i Nikole Altiparmakova, istekao je, inače, pre tačno godinu dana, u julu 2023. ali su predizborne kampanje i održani izbori odložili i prolongirali obnavljanje njihovih mandata ili pak izbor novih članova.

Prema važećem Zakonu o Fiskalnom savetu, predsednika ove institucije Odboru za finansije predlaže predsednik države, dok se preostala dva člana biraju na predlog Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije.

Pošto će se predlog novog predsednika FS sutra naći pred Odborom za finansije, pretpostavlja se da je predsednik Srbije već dostavio svoj predlog, mada javnost o tome nije obaveštena.

U Odbor, po istom principu, trebalo je da stigne i predlog Ministarstva finansija, a kako saznajemo od našeg izvora drugom članu Fiskalnog saveta je ponuđeno da i dalje ostane na toj funkciji.

Izbor trećeg člana trenutno nije na dnevnom redu, jer je Bojan Dimitrijević na ovu funkciju izabran decembra 2020. godine i njegov mandat još uvek traje.

Dimitrijević je izabran na predlog Narodne banke Srbije, pošto je Fiskalni savet prethodno napustio dotadašnji član Vladimir Vučković.

Prema zakonskoj proceduri, Odbor za finansije ima zadatak samo da konstatuje upućene predloge kandidata i proveri ispunjenost uslova za njihov izbor, a zatim da predloge pošalje na razmatranje poslanicima Skupštine Srbije koji donose konačnu odluku o izboru.

Fiskalni savet formiran je prvi put 2011. godine, sastoji se od tri člana čiji je mandat šest godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari