Pavle Petrović: Vlada nema izlaznu strategiju za plate i penzije

* Subvencije u Srbiji iznose oko četiri odsto BDP-a, u odnosu na oko 1,5 odsto koliko je uobičajeno u Evropi. Glavni razlog za ovo odstupanje je loše poslovanje javnih i državnih preduzeća
Predsednik Fiskalnog saveta govori za Danas

Ostavite komentar


  1. Do 2012 godine niko u Srbiji nije znao da postoji Fiksalni savet, a onda se pojavio Pavle Petrovic i družina za koje niko nije znao osim par prijatelja i uže rodbine. E danas to društvo drži predike i drži časove iz ekonomije, a neznaju ni obracunski listu da popune. Da su znali tako da savjetuju Vladu Borisa Tadica čija je marioneta bio Mirko Cvetković nebi Srbija 2012 bila na kraju fiskalnog ponora. Ali dobro je kad nekom proradi savjest bilo kada mada znanje još uvek daleko, daleko je Petrovic od bilo kakve istine već sad koristi položaj da javnost sazna za njega.

  2. Politika Aleksandra Vučića je doprinela da se u zemlji pojave mnogobrojni strani investitori i da se veliki broj stanovnika zaposli a koliko vidim ovde o tome nema pomena. Samo Železara u Smederevu je doprinela značajno napredku Srbije a da ne pominjemo druge a ovde nema ni slova o svemu tome. Dakle, poluinformacije se iznose i to me vređa kao građanina Srbije! Mi smo Srbi veoma inteligentan narod i molim autore ovog teksta da prestanu da nam vređaju inteligenciju!

  3. Draga Ana, lupate kao Maksim po diviziji. Šta god da ova izreka znaci. Kako I zašto pišete gluposti kada ste verovatno i sami nezaposleni, na ivici egzistencije, i bez kinte u dzepu. Zato verovatno ste i uzeli ulogu ““drvenog advokata““ , kao sad ce neko ko procita vas komentar baš promeniti mišljenje.

  4. Vlada nema izlaznu strategiju odlaska po cigare bez da pita AV, kakve bre plate i penzije
    Da nesto vrede, ne bi bili u najlosijoj i najneuspesnijoj Vladi Srbije u istoriji, cetiri godine pricaju, obecavaju, teski futur: cemo, cete, ce, bice, samo sto nije, sutra, sledeci mesec, za godinu, za dve godine, za pet godina….

  5. Sav kredibilitet svog znanja i procena Savić je prodao lošim procenama i izjavama, malo je šta pogodio , samo je unosio nesigurnist u javno mnjenje i nije dovoljno stručan za ovakve izjave.

  6. Vlada ce popraviti situaciju i imace bolje rezultate u 2017,nego u 2016godini,i povecace plate i penzije jer radi postepeno da poboljsa situaciju!

  7. Plate i penzije su trajno smanjene jer ne postoje realni izvori za iste. Aktuelna vlast nema "petlju" da deficit regulise hrabrim merama poput veceg oporezivanja bogatih, smanjenja broja zaposlenih u drzavnoj upravi i javnim preduzecima, strogom kontrolom invalidskih penzija. Ove mere nikad nece preduzeti jer je u pitanju siroko i uticajno biracko telo. Tu smo gde smo…

  8. G. Petrovic je lepo sazeo cinjenice ali je problem sto je Srpska privreda na staklenim nogama. Ne pomaze ni to sto je "narodni" glasnogovornik mera srednje ista osoba koja uporno ne resava probleme velikih propalih firmi i kome su zaposljavanje partijskih poslusnika i prodaja preduzeca strancima jedine dve "ekonomske" mere koje zna. Srbiji je potreban ozbiljan ekonomski plan, koji mora da sadrzi i nepopularne ekonomske mere, ali mora da ima jasnu putanju oporavka i privrede ali i gradjana. To nazalost sada nemamo.

  9. Ovaj ćovek nije zlonameran ali za poslednje dve godine toliko je loših lažnih proračuna i procena dao da mu ne verujem.

  10. Gospodin zna kako se Javni dug kretao po Premijeima i kako se servisira
    Za vreme Djindjija – preuzeo dug 14,6 i ostavio na 11,02
    Kostunica pezueo dug sa 11,02 i ostavio na samo 8,78 milijradi
    Cvetkovic peuzeo sa 8,78 i zaduzio na 15,4 mil
    DACIC preuzeo sa 15,4 i ostavio na 20,6 milijardi
    VUCIC SAMO SA 30.martom 2015 preuzeo sa 20,6 i podigao na 24,2 mil i plus nova zaduzenja i to u vreme podizanja PDV sa 15,na 18 ,pa na 20 %,povecanjem akciza,uvodjenjem akciza gde ih nije ni bilo ,smanjem plata ujavnom sektoru i penzija,cime je morao da restrati budzet do besvesti ne za jednu godinu,vec drugu celu prosao i nove namete narodu dize.Dakle zaduzenje nije radio Narod nego Vlada.Problem nije u narodu vec u Vladi i njenim naucniicima.Svaka Nova Godina novi NAMET i SVE GORE I OVA CE BITI JOS GORA

  11. Rastom BDP-a , smanjenjem stope nezaposlenih,povećanim investicijama u Srbiju od stranih kompanija i tako dalje može da se dođe do boljeg budžeta gde će moći da se daju povećanja!

  12. Rak rana srpske ekonomije su vecito subvencionisana gubitaska preduzeca sa jos neuspesnijim direktorima na celu, koji bi manje stete naneli da nisu radili apsolutno nista. Znaci krajnje je vreme, a mozda i zadnji cas za resavanje ovih problema, u smislu odgovornosti i sankcionisanja odgovornih. To bi sigurno doprinelo stabilnosti plata i penzija.

  13. Potrebno ne vreme da se napravi zdrav sistem,mislim da polako pocinjemo da ostvarujemo planove

  14. Kada ce te da vratite PDV firmama i zasto niste taj deo ukljucili u Buzdetaska davanja i bilans !?
    Kako je moguće da je BDP iznosio 2001.godine samo 9 milijardi evra, da je kumulirani rast BDP-a od 2001-2016 iznosio 50% i da je danas BDP narastao na 33 milijardi evra?
    Zašto ne objasnite da je planirano u 2016.godini da se maksimalno zadužimo 662 milijarde dinara, dok je za 2017.godinu to planirano zaduživanje naraslo na 858,8 milijardi dinara?
    Krediti od domaćih i međunarodnih finansijskih institucija i inostranih vlada planiran su u 2017 na 150,2 milijardi dinara, dok su prošle 2016 godine bili 90,1 milijardu dinara? Koliki je to godišnji rast? Čitavih – 66.67%!
    Inflacija se lažno prikazuje na 2,4%? Građani u svom novčaniku imaju najbolje ugrađene senzore za merenje inflacije i ne trebaju im eksperti iz Diletantskog Fiskalnog saveta

  15. Premijer se trudi da ono sto je obecao i ostvari polako, ne moze sve odjednom s obzirom u kakvom nam je stanju drzava bila…

  16. Da svi plaćaju poreze i doprinose , ne bi bilo problema u budžetu, a plate i penzije bi bile veće, a to dobro znate.

  17. Na osnovu analize gospodina Petrovica jasno je da se resavanjem problema vecitih gubitasa i njihovih vecitih direktora sa milionskim rezultatima koji su u minusu dolazi do mnogo bolje slike nase finansijske situacije. Vlada bi sto pre trebala da reaguje po ovom pitanju. Hitno je, neizdrzivo i neodrzivo.

  18. E,da je ovo pravna drzava Vi iz fiskalnog saveta koji delite lekcije druguma kao institucuja ne bi ni postojali.Ovako kod nas sve moze prodavci magle primaju debele plate narod jedva prezivljava i to je to.Vama bi ja dao budak u ruke ,a naravno i Vasoj druzini da krcite vrzinu pored Ibarske magistrale da bar sidjete sa grbace ovog jadnog naroda.

  19. Gospodin lici na Indijskog Fakira.Izgleda da mu ne treba mnogo da bi se odrzao u zivotu-pravi entuzijasta

  20. Činjenica,da su penzioneri preživeli -10%,daje predsedniku za pravo da predje na dalje mere štednje:minus 20,30…%!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.