Poznato je da se prodaja Naftne industrije Srbije odvija u paket aranžmanu sa izgradnjom gasovoda Južni tok kroz Srbiju i da je ugovoreno da cena za NIS bude 400 miliona evra. Revizorska kuća Dilojt i Tuš će odrediti samo nominalnu vrednost imovine NIS-a koja će poslužiti kao podloga za određivanje vrednosti besplatnih akcija tog preduzeća koje treba da pripadnu građanima Srbije.

Poznato je da se prodaja Naftne industrije Srbije odvija u paket aranžmanu sa izgradnjom gasovoda Južni tok kroz Srbiju i da je ugovoreno da cena za NIS bude 400 miliona evra. Revizorska kuća Dilojt i Tuš će odrediti samo nominalnu vrednost imovine NIS-a koja će poslužiti kao podloga za određivanje vrednosti besplatnih akcija tog preduzeća koje treba da pripadnu građanima Srbije. Napominjem da je reč samo o nominalnoj vrednosti akcija a koliko će one zaista vredeti saznaćemo za nekoliko meseci kada se hartije od vrednosti NIS pojave na berzi i dobiju tržišnu vrednost. Prema mojim procenama, nominalna vrednost kapitala NIS-a trebalo bi da iznosi oko dve milijarde evra – ističe Pavlović.
On dodaje da je naručena procena vrednosti kapitala NIS-a u interesu samo nekih krugova koji su protiv realizacije energetskog sporazuma sa Rusijom, međutim, s obzirom na trenutno raspoloženje u Vladi Srbije evidentno je da će taj sporazum biti ratifikovan u Skupštini Srbije. „To faktički znači da cirfa od 400 miliona evra za kupovinu NIS-a neće biti menjana“, zaključuje Pavlović.
Podsećanja radi, naš list je došao do informacije da je Dilojt i Tuš procenio vrednost kapitala NIS-a na 2,5 milijardi evra, a Nikola Papak, savetnik potpredsednika Vlade Srbije Mlađana Dinkića, informaciju Danasa ocenio je kao spekulaciju. Procenu vrednosti Naftne industrije Srbije 2006. godine obavio je i privatizacioni savetnik za NIS konzorcijum Meril Linč-Rajfajzen investment, i prema njoj knjigovodstvena vrednost kompanije iznosi 1,2 milijarde evra. Ruski državni gigant Gaspromnjeft je srpskoj strani ponudio 400 miliona evra za kupovinu NIS i još 500 miliona evra koje će biti uložene u modernizaciju rafinerija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari