Srbija je od juče na listi zemalja iz kojih je moguće otvoriti nalog na Pejpalu. Građani Srbije će tako, bar zasad, moći da kupuju preko interneta i šalju novac u inostranstvo koristeći usluge kompanije koja posluje u 190 zemalja sveta. Prodaja robe ovim putem i primanje novca iz inostranstva za sada nije moguće.


„Stigli smo u Srbiju i planiramo tu da ostanemo“, saopštili su juče iz ove kompanije. Prodaja i primanje novca iz inostranstva biće, kako navode u Pejpalu, među sledećim uslugama koje će biti omogućene. Pejpal, međutim, nije precizirao kada bi to moglo da se desi. Dolasku američke kompanije prethodili su višegodišnji pregovori, a Srbija je bila dužna da koriguje zakone ne bi li Pejpal pristao da dođe na naše tržište.

– U prvoj fazi građanima je omogućena kupovina i slanje novca i to je praksa koja važi za sve zemlje u kojima ta kompanija posluje. U drugoj fazi biće omogućeno plaćanje za pravna lica i prijem novca iz inostranstva, a i to se očekuje uskoro – rekao je juče ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, zahvalivši se pritom NBS i Ministarstvu finansija, koji su omogućili promenu propisa kako bi Pejpal mogao da počne da radi u Srbiji. Od ovoga, kako je Ljajić napomenuo, korist će imati i građani, ali i privreda, dok će domaći proizvođači „biti prinuđeni da koriguju cene“.

Pomoćnik ministra trgovine Nebojša Vasiljević kaže za Danas da je dosta toga izmenjeno, ali da još postoje propisi koje treba izmeniti. „Neki od tih propisa su već u proceduri i sigurno da neće biti kočnica za dalji razvoj usluga ove kompanije kod nas“, napominje Vasiljević.

Stručnjak za IT Slobodan Marković kaže za Danas da je dolazak Pejpala velika stvar i da će Srbija imati veliku korist od toga. „Pejpal je najpopularniji servis te vrste na svetu. Mi smo i ranije mogli da kupujemo preko interneta, ali sa nekim firmama je postojao problem. Sada problema neće biti jer Pejpal koriste svi“, napominje Marković.

Da bi taj sistem zaživeo kako treba, odnosno da bismo mogli da koristimo sve usluge koje ova kompanija nudi, smatra Marković, moramo dodatno da izmenimo zakone.

Ono što dobijamo ovog trenutka jeste mogućnost virtuelne kupovine gotovo svakog brenda ili servisa koji prima Pejpal, od modnih detalja iz Italije i Francuske do bele tehnike iz SAD ili Azije ili digitalnih proizvoda, uključujući muziku, filmove, igrice i putovanja.

Za kupovinu bilo koje robe, na primer, na Ibeju ili Amazonu ili bilo gde drugde plaćaće se carina kao i dosad – za komercijalnu robu koja je skuplja od 50 evra i za poklone skuplje od 70 evra. Tačnije, sve što je jeftinije od navedenog iznosa neće biti ocarinjeno. Carina se određuje na osnovu vrednosti robe i troškova transporta, a carinici vrednost, ukoliko ona nije naznačena, određuju slobodnom procenom. S obzirom na široku dostupnost interneta, carinicima nije teško da pronađu kolika je vrednost neke robe. Marković kaže da problema u gotovo 90 odsto slučajeva sa carinjenjem nema i da bi tako trebalo da bude i ubuduće.

Iako kupovina preko interneta u Srbiji i do sada nije bila nepoznata, Pejpal će, tvrde stručnjaci, u mnogome olakšati tu proceduru. Sve što je potrebno da uradite ukoliko želite da koristite ovaj sistem, jeste da se ulogujete na sajt Pejpala, ostavite svoju imejl adresu, tražene podatke i u roku od nekoliko minuta otvorite račun. Roba preko Pejpala može da se plati „viza“ ili „masterkard“ kreditnom ili debitnom karticom ili instant transferom sa bankovnog računa. Prilikom otvaranja računa, Pejpal će vam rezervisati sredstva u visini jednog dolara, ali neće naplatiti proviziju za kupovinu robe.

Posluje u 190 zemalja sveta

Pejpal je osnovan 1998, a korporaciji Ibej pripada od 2002. Sedište kompanije je u kalifornijskom gradu San Hozeu. Posluje u 190 zemalja, omogućava plaćanje u 24 valute i ima 153 miliona otvorenih naloga. Od država u okruženju već je u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari