Danas saznaje: Peletari državi predložili tri rešenja za nestašice, sporan profit austrijske firme 1Foto: Aleksandar Milošević

Uz konstataciju da je situacija na tržištu peleta u Srbiji veoma loša, odnosno da vlada nestašica tog ogreva, Udruženje peletara Srbije obratilo se resornom Ministarstvu rudarstva i energetike sa predlozima kako da se to izmeni, a jedan od njih je i zabrana izvoza proizvoda od drveta austrijske kompanije Kronošpan, koja ima svoju fabriku u Lapovu.

Kako Danas saznaje, u pismu koje su uputili resornom ministarstvu tvrde da drvo koje im je potrebno kao sirovina za izradu peleta ne dobijaju redovno i u dovoljnim količinama što je i jedan od razlog zbog čega tog ogreva na tržištu Srbije praktično nema iako grejna sezona počinje za svega nekoliko dana.

S obzirom da Kronošpan kupuje velike količine drveta za proizvodnju materijala za nameštaj, u Udruženju peletara Srbije to vide kao jedan od razloga zbog čega oni ne dobijaju dovoljno drveta potrebnog za izradu peleta.

Peletari su mišljenja da je u uslovima u kojima je država zabranila izvoz peleta i ograničila njegovu maloprodajnu cenu prioritet da se drvetom snabdevaju proizvođači peleta, jer se samo na takav način može ostvariti ideja nadležnih da tog ogreva bude dovoljno za potrebe potrošača u našoj zemlji.

– Shodno tome treba zabraniti izvoz proizvoda firne Kronošpan. Nestašicu na našem tržištu je moguće rešiti još i ograničenjem cena drveta koje prodaju privatnici ili odobriti izvoz peleta u delu koji se proizvodi od sirovina iz privatnih izvora – poručuju iz Udruženja peletara Srbije.

Peletari tvrde da im je Javno preduzeće “Srbijašume” ove godine isporučilo svega oko 50 odsto potrebne količine drveta po redovnim ugovorima.

“Srbijašume” im drvo prodaju po ceni od 4.800 dinara po kubiku a preostalih 50 odsto nabavljaju od privatnika po većoj ceni u iznosu od 12.000 dinara po kubiku. Tvrde da su zbog toga u gubitku kao i da visoke cene drveta kod privatnika utiču da nema dovoljno peleta na domaćem tržištu.

U svom dopisu Ministarstvu rudarstva i energetike peletari tvrde da pod postojećim uslovima nisu u mogućnosti da pariraju Kronošpanu na tržištu sirovine iz privatnih izvora i u tom smislu je uredba o zabrani izvoza peleta proizvođače tog ogreva dovela u neravropravan položaj u odnosu na konkurenciju na tržištu nabavke sirovine.

– Jasno je da u vreme energetske krize domaći izvori ne treba da idu u ruke austrijske kompanije koja ovakvu proizvodnju nema u Austriji i koja godinama začuđujuće ne prikazuje profit u Srbiji – navodi se u pismu peletara upućenog resornom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari