Perač ulice kao medicinska sestra 1

Nakon štrajka upozorenja zaposlenih u JKP „Stari grad“ sa zahtevom da im se isplati 22.000 dinara na ime solidarne pomoći za 2017. godinu i 42.000 dinara za ovu godinu gradsko rukovodstvo na konferenciji za novinare odbilo je ovaj zahtev kao nelegitiman.

 Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović uvažava da je težak materijalni položaj u kome se nalazi većina građana, ali zahtev za isplatu praktično 13. plate smatra neprihvatljivim.

On je ukazao da NKV radnik JKP „Stari grad“ ima platu od 25.000 dinara, što je veće od plata mnogih zaposlenih u privatnom sektor, a perači ulica imaju plate kao medicinske sestre, odnosno 35.000 dinara. Napomenuo je da vozači u ovom preduzeću imaju platu kao i učiteljice i nastavnici, dok šef pijace ima platu kao lekar specijalista, veću od 60.000 dinara. Ove isplate tražile bi sa se podigne cena komunalnih usluga, a jasan stav prilikom lokalnih izbora je da građani dobijaju najbolju uslugu po najnižoj cenu. Zelenović je podsetio da javna preduzeća rade u interesu građana, i da ovaj zahtev ne može da se ispuni. Poređenja radi, u JKP „Vodovod“ niko od zaposlenih nema nižu zaradu od 40.000 dinara, kao što to, na primer, ima šalterska službenica sa trećim stepenom. Gradonačelnik je napomenuo da nijedno šabačko javno preduzeće nije isplatilo solidarnu pomoć, i da su po zakonu javna preduzeća obavezna da obavljaju svoju funkciju u interesu građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari