Perbat (SSP): Linglong primer kako zakoni za investitore i prljavu industriju ne važe 1Foto: S. Obrenić

Narodna poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) u Zrenjaninu Sonja Pernat izjavila je danas da je ulaganje Linglonga u Zrenjaninu primer „kako zakoni za investitore i prljavu industriju ne važe“ i zapitala se kako će građani nakon toga da veruju državi u vezi sa ulaganjem kompanije Rio Tinto i iskopavanjem litijuma.

„Kako će građani da vam veruju za Rio Tinto kad ste od Zrenjanina napravili pravi primer toga kako zakoni za investitore i prljavu industriju – Linglong ne važe, u kome rade stranci i koji Srbiji ne donosi ništa, a dobio je na poklon 100 hektara plodne zemlje i 83,5 miliona evra i 10 godina oslobođenog poreza na dobit“, rekla je Pernat, preneo je SSP.

Istakla je da je zapošljavanje na lokalu zanemarljivo, navodeći da gradu preti i ekološka šteta jer nema studije o proceni uticaja na životnu sredinu, dok institucije ćute o Linglongu.

„Podsećamo da je 448 miliona dinara za vodovod i kanalizaciju dobio Linglong od države Srbije, dok Zrenjanin nema pijaću vodu“, navela je Pernat.

Ona je ukazala da grad od 80.000 ljudi nema vodu, dok je Linglong dobio sve i smatra da se sličan scenario može desiti sa Rio Tintom.

Građani ne žive bolje od stranih investicija, već su u strahu od zagađenja i korupcije zbog vladinih ličnih interesa, rekla je Pernat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari