Pešterski vodovod nikako da napoji žedne 1foto FoNet Senad Župljanin

Novi-stari predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić, u novom mandatu, kao prioritete izdvojio je rekonstrukciju Pešterskog vodovoda, Doma zdravlja i gradske pijace. Sva tri projekta su kapitalne investicije čija realizacija će najviše zavisiti od finansijske pomoći Vlade Srbije.

Najaktuelnija je priča o Pešterskom vodovordu, dugom 84 kilometra, koji se prostire od izvorišta u selu Đerekare, u tutinkoj opštini, do sela Crvsko na teritoriji opštine Sjenica. Svakog leta, više od dceniju, zbog velikih suša sjenička opština, u svojim selima, proglašava vanrednu situaciju. Vode nema ni za ljude ni za stoku, pa u pomoć sa cisternama stižu Vojska Srbije i susedne opštine.

Tako je i ovog leta. Vanredna situacija je proglašena pre mesec dana, a nastavak radova na rekonstrukciji Pešterskog vodovoda, na teritoriji opštine Sjenica, tek treba da budu nastavljeni.

Pešterski vodovo je ortački projekat opština Tutin i Sjenica, izgrađen 1975.godine. Sa njega je vodu dobijalo 13 sela, 7 u tutinskoj i 6 u sjeničkoj opštini. Iz dotrajale vodovodne mreže sve manje vode bilo je za korisnike, a sve više bilo je gubitaka.

Godine 2017., na inicijativu tadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića, pokrenuta je priča o rekonstrukciji Pešterskog vodovoda. Rečeno je da će se poslovi odvijati po vazama i da će polovinu sredstava obezbeđivati dve lokalne samouprave, a drugu polovinu država. Za prvu fazu od 2017. – 2014.godine, te dve opštine, iz državnog budžeta su dobile 145,9 miliona dinara. Ukupna procenjena vrednost investicije bila je 7 miliona eura.

Da su ispoštovani dogovori i dinamika radova, rekonstrukcija Pešterskog vodovoda trebalo je da bude završena ove godine.

U opštini Tutin radovi su počeli odmah, uz obavezne restrikcije, od po nekoliko sati, zbog sve praznijeg cevovoda. Na tom području, do sada, je izgrađena kompletna primarna mreža i dva sabirna bazena od po 500 kubika.

Na redu su pripreme za poslove na sekundarnoj mreži i davanje priključaka domaćinstvima i poljoprivrednim gazdinstvima.

Na drugoj strani, u sjeničkoj opštini, radovi su tapkali u mestu sve do 2020.godine.

– Do tada niko ništa nije radio, a na terenu je situacija bila sve alarmantnija. Uspeli smo, do prošle godine, da izgradimo magistralni cevovod i rezeroar zapremine 250 kubika u selu Doliće. To je prva faza rekonstrukcije, koju je Vlada Srbije finansirala sa pola miliona eura – kaže, za Danas, predsednik opštine Sjenica Mujagić i dodaje da sledi izrada tehničke dokumentacije za sekundarnu mrežu.

Kada je, pre skoro pet dcenija, formirano JKP „Pešterski vodovod“ opštine Tutin i Sjenica su se dogovorile da direktora imenuje tutinska, a sjenička opština da bira nadzorni odbor. To funkcioniše i sada, uz povremene razmene optužbi između rzkovodstva i osnivača ko je kriv za loše stanje na tom međuopštinskom vodovodu, koji je, još kad je izgrađen, važio za najduži u velikoj Jugoslaviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari