„U Srbiji i deca mogu da kupe pesticide“: Da li će softver od 1,4 miliona evra spečiti nepropisnu upotrebu sredstava za zaštitu bilja?

Ostavite komentar


  1. „Doktor fitomedicine izdaje recept za pesticide“.
    Recept može da se zove tako, ali doktor fitomedicine je agronom, inženjer zaštite bilja.

  2. Tri godine sam na selu, okružena njivama. Svi seljaci koriste TOTAL, za druge stvari ne znam, jer im je najlakše da sednu u traktor 5 puta godišnje, a u kafanu svaki dan. Na zemlji koju obrađuju raste isključivo ambrozija, a zemlja izgleda kao pesak. Smeju mi se kada pokušavam da razgovaram sa njima, a pčele treba da zatvorim u košnice na tri dana, da ne izlaze i pomru, svaki put kada ih vidim sa rezervoarom i prskalicoma.
    Softer za praćenje je jedno, a zabrana ovih sranja koja nas sve ubijaju, kao i obrazovanje sasvim drugo.
    Za to vreme, ima se para za administraciju, automobile, džemperiće, stadione…
    Sistematsko i sistemsko uništenje Srbije se sjajno odvija.

  3. E, moze li neko da u Srbiji pronadje bilo koji segment zivota gde fukare iz SNS-a nisu zaposljavanjem svojih nestrucnih i glupih, podmicenih i ucenjenih „kadrova“ sve upropastili?

  4. Joj ljudi, kakvi recepti od doktora fitomedicine, samo i iskljucivo: obavezne obuke za proizvodjace, kao i kartice o polozenom kursu za upotrebu sredstava za zastitu bilja, nema prodaje pesticida bez skeniranja kartice, jako je jednostavno, u Nemackoj funkcionise – ne zato sto su to hteli proizvodjaci – vec zato sto to vlada hoce- mehanizam je razradjen – ispit za koriscenje SZB polazu svi – bez obzira na diplomu ili radno iskustvo – ja sam ga polagao kao agronom sa 18 godina rada u vocarstvu, a sa mnom na ispitu je bio dr. agr. nauka koji ima malu vikend -pacelu i ima potrebu za 1-2 tretmana u toku godine. U „polj. apotekama“ u DE prvo traze karticu na uvid pa onda odgovaraju na pitanje da li imaju odredjeni preparat. I za kraj, obavezna edukacija svake tri godine minimum 4 sata u priznatim institucijama kako bi se pratila nova regulativa i pravila – unosi se ucesce skeniranjem kartice – ukoliko ne posetite predavanja – kartica se ponistava, zemlja sa sistemom – drustvo sa buducnoscu!!

  5. Evo reći ću vam: Neće sprečiti. Niste ni svesni koliko se radi „ispod tezge“ u poljoprivredi.

  6. Fitosanitarni inspektori pre svega moraju da budu aktivni u stranci na vlasti sve ostalo je nebitno. Evo ja sam dipl ing zaštite bilja ali ne mogu da se zaposlim u inspekciji jel nisam u stranci i sa fakultetom radim u fabrici sa srednjoškolskom diplomom. Toliko o brizi države za bezbednost hrane.

  7. Kako nešto što ne može da ide za prskanje se nađe u prodaji zar je tu kriv onaj koji kupi i traži nešto za tu fazu prskanja ili neko ko je upućen u te preparate i stavi ih u prodaju?????

  8. Za fitosanirnog stručnjaka Violetu Josifovu, odgovor : Knjige polja i Evidencije upotrebe SZB postoje su obavezne po Zakonu o polj.zemljištu iz 2007.god. To je bila i obaveza po starim zakonima. Dakle akcenat je na reči PRIMENA zakona i regulativa. Molim gdj.Josifov, kao neuspešnu vlasnicu Hem.ind.Župa iz Kruševac da ne iznosi netačne podatke !

  9. U poljoprivrednim apotekama radi svako,trgovačka škola nije dovoljna za takav posao,a da ne spominjem one sa osnovnom ,koje kad pitaš za savet sa kojim pesticidom da tretiraš neku biljnu bolest oni nemaju pojma!!!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.