Pet hiljada Šapčana odlučivalo o projektima 1

U ovogodišnjem Projektu participativnog budžetiranja, učestvovalo je približno pet hiljada građana Šapca, čak deset puta više nego prošle godine, kada je projekat pokrenut.

Najviše građana se opredelilo za poboljšanje bezbednosti u saobraćaju, uređenje dečjih igrališta i javnih zelenih površina, kao i za uređenje sportskih i dečjih igrališta i poboljšanje infrastrukture na seoskim grobljima.

Tokom izjašnjavanja građani su predložili brojna rešenja, a posebna komisija na osnovu prispelih predloga odabrala je one koji su imali najviše pobornika. U ovu svrhu iz gradskog budžeta izdvojiće se deset miliona dinara, a zbog značaja i širenja ove aktivnosti u narednom periodu izdvajaće se znatno više sredstava.

Ukupan budžet grada Šapca iznosi 3,2 milijarde dinara, od čega će petina biti utrošena za infrastrukturno opremanje industrijske zone, izgradnje nove kvantaške pijace kao i za turističko-ekološki projekat ”Sava park”. Četvrtina budžeta izdvaja se za obrazovanje, najviše za predškolce 12,5 odsto.

Šabac prednjači i po izdvajanju za kulturu, oko sedam odsto kao i po izdvajanju za zdravstvenu i socijlanu zaštitu. Tako grad plaća angažovanje 18 lekara i isto toliko medicinskih tehničara i sestara za rad po selima. U razvoju lokalne samouprave posebno mesto ima odluka Gradske skupštine da se sva sredstva koja se prikupe od poreza na imovinu na seoskom području, a takvih je 50, usmere na razvoj mesniih zajenica i o tome odlučuju saveti tih mesnih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari