Pet stotina zadruga u pet stotina sela 1

Ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća i predsednik novoformiranog Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda, juče je posetio opštinu Despotovac.

On je to učinio u okviru sprovođenja nove politike regionalnog razvoja i obišao selo Lomnicu, gde je nastavljena akcija „Država Srbija u selima Srbije”, čiji je inicijator.

Kako je saopšteno, žitelji Lomnice dobili su mogućnost da jednom nedeljno u centru svog sela imaju osnovne zdravstvene, administrativne i poštanske usluge, što će narednih dana biti dostupno i meštanima Panjevca, Trućevca, Zlatova i Lipovice, odnosno za oko 3.000 stanovnika najudaljenijih sela despotovačke opštine.

Prema rečima Krkobabića, približavanje osnovnih usluga stanovništvu manjih mesta prvi su koraci u pilot-projektu kojim država konkretnim potezima ide u susret svojim građanima i pokazuje da nisu zaboravljeni gde god da žive.

„Danas sam razgovarao sa predsednikom opštine Despotovac o mogućnosti uključivanja ostalih javnih preduzeća u akciju i definisali smo da su posebno značajne potrebe za uključivanjem „Puteva Srbije” u nju. Znači, sada radimo po pitanju zdravstva, pošte i administracije, a potom ćemo da uredimo lokalne puteve”, rekao je ministar.

Kako je dodao, dobio je informaciju da su ovde funkcionisale dve zadruge koje su zamrle, „a na nama je da ih vratimo“.

„Projekat podrazumeva 500 zadruga u 500 sela Srbije. Hoćemo da individualni poljoprivredni proizvođači i zemljoradnici imaju mesto gde mogu da ponude svoje proizvode, gde mogu da kupe repromaterijal, da se obrate za savet i pomoć. Da to ne bude ni nakupac ni prekupac, nego njihova zadruga. To je funkcionisalo u Srbiji u 19. i u 20. veku, funkcionisaće i sada u 21. veku”, rekao je Krkobabić.

Tokom posete Lomnici ministar Krkobabić se posebno obradovao susretu sa rudarom u penziji Milovanom Milosavljevićem, nekadašnjim rekorderom u proizvodnji, kao i sa učenicima Srednje tehničke škole za kuvare i konobare, koji su, prema njegovim rečima, pravi primer prednosti dualnog obrazovanja, spoja teorijskih znanja i prakse.

Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska ministra Krkobabića u Gornju Resavu, uz ocenu da ona predstavlja pozitivan signal da stižu bolji dani za život na selu.

Događaju u Lomnici prisustvovala je i Mira Petrović, v. d. direktora Pošte Srbije, preduzeća koje je prvo prepoznalo značaj ove akcije i postalo njena okosnica.

Akcija „Država Srbija u selima Srbije” već je sprovedena na području Svrljiga, Batočine, Vršca i Boljevca. Uključenjem Despotovca, obuhvaćeno je 25 sela od ukupno planiranih 55 sela širom Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari