"Podaci koji nam se serviraju zamagljuju stvarno stanje": Sagovornici Danasa o istraživanju po kojem je Srbija tek na pola proseka standarda EU 1Foto: Canva

Nastavlja se trend opadanja kupovne moći građana Srbije u odnosu na standard građana EU. Eurostat istraživanje pokazuje da je standard građana Srbije u odnosu na zemlje u EU tek na polovini.

Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Srbije u izjavi za Danas ocenjuje da „podaci Eurostata jasno govore gde smo“.

„Slika potrošača u Srbiji ukazuju da osamdeset procenata njih sa svojim primanjima ne mogu da prate rast cena. To se vidi i po padu prodaje, jer kupovna moć sa ovim rastom primanja ne može da prati rast cena. Primetno je da se kupuje manje kvalitetna roba široke potrošnje. Podaci koji nam se serviraju zamagljuju stvarno stanje u kome su potrošači u sve težem položaju, a to primećuju i trgovci“, navodi Bogosavljević.

A kako žive ljudi na jugu centralne Srbije, koji po proseku zarada spadaju u najsiromašniji deo države. Za Danas komentarišu građani Vranja.

„Opet imamo različite podatke naših državnih organa i Eurostata. Jasno je da se inflacija kada su u pitanju cene hrane i energenata koje su porasle neće zaustaviti ispod deset procenata. To će svako uticati na realni pad standarda građana pogotovu na jugu Srbije, koji sa prosekom zarada od oko 600 evra ima veliki zaostatak u odnosu na centralnu Srbiju“, navodi Nikola Pešić, ekonomista iz Vranja.

Rade Kostić, radnik u trgovini, za naš list kaže da ne može da uporedi nijednu varijantu između nas i zemalja EU.

„To pokazuje statistika, koja kod nas služi za zamajavanje naroda i stvaranje utiska o normalnom životu. Mi smo sa rastom cena sve siromašniji jer nominalni rast zarada realno pokazuje da one teško prate inflaciju. Očekujem i dalje srozavanje standarda kod radnika i onih najsiromašnijih slojeva društva. Leto će brzo proći, a nas ovde na jugu čekaju nabavka ogreva, priprema zimnice, polazak u školu. Neće biti nimalo lako“, navodi za Danas Kostić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari