Samostalni sindikat će od 26. oktobra do 1. novembra, sprovesti akciju prikupljanja potpisa za povlačenje predloga Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju iz skupštinske procedure. Potpredsednik Samostalnog sindikata Srbije, Vlada Andrić, rekao je juče da su sindikalisti primorani na ovakav korak, zbog nepostojanja spremnosti Vlade Srbije na dijalog.

„Naš predlog nije prošao kroz instituciju Socijalno ekonomskog saveta, pa smo primorani da prikupljanjem potpisa tražimo povlačenje zakona iz skupštinske procedure. Naša obaveza je da, u skladu sa pozitivnim propisima, prikupimo najmanje 100.000 potpisa. Nadam se da ćemo ovaj broj znatno premašiti“, izjavio je Andrić.

On je najavio da će se akcija odvijati preko preduzeća, ustanova, institucija i svuda gde imaju članstvo i radnike, ali i na ulicama i trgovima. Osnovni zahtev Samostalnog sindikata je da se u Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju ugradi zaštitna klauzula, kojom se predviđa da prosečna penzija u Srbiji ne može biti niža od 60 odsto prosečne zarade.

Loš tretman žena

Predložene izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju koje se odnose na povećanje potrebnih godina staža za odlazak žena u penziju sa 35 na 38 godina neprihvatljive su sa ekonomskog i socijalnog aspekta, rečeno je juče na okruglom stolu u Medija centru. Predsednica sekcije žena UGS Nezavisnost Dobrila Iličić kazala je da su pored velike nezaposlenosti mladih, žene u najnepovoljnom položaju jer se njihovo zapošljavanje često uslovljava odlaganjem rađanja. Ona je rekla da su njihova radna mesta zbog toga nesigurna i sve više žena ima ugovore na određeno vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari