Petina preduzeća u EU zapošljava IKT stručnjake 1Foto: Aleksandar Roknić

Gotovo petina svih preduzeća sa najmanje 10 zaposlenih i samozaposlenih u EU zapošljavalo je tokom 2020. stručnjake za informaciono-komunikacione tehnologije, objavio je danas Eurostat.

Među državama članicama EU, udeo preduzeća koja zapošljavaju stručnjake za IKT bio je najveći u Belgiji i Irskoj (obe po 30 odsto), slede Danska, Mađarska i Malta (29 odsto).

S druge strane, udeo preduzeća koja zapošljavaju IKT specijaliste najniži su u Italiji (13 odsto), Rumuniji, Litvaniji i Bugarskoj (svi po 16 odsto).

Dok je tri četvrtine velikih preduzeća u EU zapošljavalo IKT stručnjake, njih je bilo u manje od polovine onih srednje veličine (42 odsto) i u manje od petine malih preduzeća (14 odsto).

Najveći udeo preduzeća koja zapošljavaju IKT stručnjake bio je u informacionim i komunikacionim delatnostima, 72 odsto, stručnim, naučnim i tehničkim delatnostima (30 odsto) i sektoru električne energije, gasa, klimatizacije i vodosnabdevanja (26 odsto).

S druge strane, najmanji udeo preduzeća koja zapošljavaju IKT stručnjake je u građevinarstvu (osam odsto), delatnostima smeštaja i maloprodaji (oba 12 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari