Simboličnim puštanjem fabrike Etilen u pogon, nakon tri meseca zastoja i restrukturiranja juče je u pančevačkoj Petrohemiji ponovo pokrenuta proizvodnja. Fabriku je u pogon pustio ministar ekonomije Mlađan Dinkić u prisustvu ministra energetike Petra Škundrića, direktora Naftne industrije Srbije Kirila Kravčenka, ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Konuzina, direktora Lukoila Aleksandra Panfilova i direktora NIS Petrola Arkadija Jegezerjana.

Prethodno su ministar Dinkić i direktor NIS-a Kravčenko potpisali protokol o saradnji. Dogovoreno je da NIS konvertuje deo potraživanja u vrednosti 24 miliona u akcije Petrohemije čime će NIS-ov udeo biti, kako je rečeno, za sada, 25,79 odsto, što je za šest odsto više.

Ministarstvo ekonomije će predložiti Vladi Srbije da do kraja septembra usvoji zaključak za saglasnost na konverziju potraživanja Srbije i javnih preduzeća u kapital Petrohemije oko 50 miliona evra. Dinkić je ukazao da će smanjenjem plata i oslobađanjem veška ljudi biti ušteđeno 22 miliona evra godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari