Svi nezaposleni šumari u Srbiji mogli bi, ukoliko to budu želeli, već naredne godine da sklope ugovor sa državom, kao poslodavcem. „U Srbiji trenutno ima oko 400 nezaposlenih inženjera šumarstva i svi oni će imati priliku da potpišu ugovor sa državom i da dobiju posao“, izjavio je, nedavno, na svečanosti povodom obeležavanja 91. godišnjice rada Šumarskog fakulteta u Beogradu, ministar poljoprivrede, trgovine, vodoprivrede i šumarstva, Dušan Petrović.

Reč je, inače, o delu projekta koji je Ministarstvo poljoprivrede uvrstilo u predlog agrarnog budžeta za narednu godinu. Petrović je precizirao da će ovi stručnjaci pre svega biti angažovani na premeru šuma u privatnom vlasništvu i izradi planova gazdovanja kako bi to veliko nacionalno bogatstvo i ogroman prirodni resurs bio iskorišćen na najbolji mogući način. On je istakao da u Srbiji ima oko 1,3 miliona privatnih vlasnika i napomenuo da je „adekvatno gazdovanje tim resursima ne samo u njihovom nego i u državnom i nacionalnom interesu“.

Prodekan Šumarskog fakulteta u Beogradu, Ratko Ristić, rekao je da je ovakav projekat od „epohalnog“ značaja i da je ovo prvi put da se iznosi podatak da u Srbiji na biroima ima 400 nezaposlenih inženjera. „Ovaj projekat mogao bi da valorizuje vrednost privatnih šuma, drvnu masu i sporedne funkcije šuma, što je veoma važno za očuvanje i povećanje biodiverziteta, zaštitu životne sredine, sprečavanje poplava, razvoj lovnog turizma i lokalni ekonomski razvoj“, rekao je Ristić.

Ministarstvo poljoprivrede predalo je Vladi predlog agrarnog budžeta za 2012. kojim je za šumare i agronome koji će dobiti posao 2012, predviđeno tri milijarde dinara. Ministar poljoprivrede je pre nekoliko dan, u Kragujevcu, istakao da je u agrarnom budžetu za potrebe angažovanja agronoma predviđeno 2,5 milijardi dinara, a za šumare 500 miliona dinara. O ukupnom agrarnom budžetu Petrović kaže da nije red da govori u javnosti pre nego što bude organizovana „razumna i dobra debata u Vladi o budžetima ovog i drugih ministarstava“. Ministar je ukazao i na to da su predlogom budžeta utvrđeni i jasni planovi za povećanje obradivih poljoprivrednih površina obuhvaćenih navodnjavanjem u narednoj godini i istakao da se to pre svega odnosi na „potpuno dovođenje u red“, odnosno čišćenje postojeće kanalske mreže, za šta je potrebno nešto više od tri milijarde dinara. To će omogućiti navodnjavanje novih 130.000 hektara koji su u posedu oko 70.000 porodica.

Zapošljavanje diplomiranih inženjera šumarstva je na neki način nastavak već započete akcije Ministarstva poljoprivrede, koje je nedavno potpisalo ugovore i sa nezaposlenim agronomima. Agronomi, njih 1.820, sa kojima je Ministarstvo potpisalo ugovor o angažovanju na mesto asistenta-savetodavca trebalo bi da dobiju posao na godinu dana.

Šumski potencijal

Više od 2,25 miliona hektara teritorije naše zemlje pokriveno je šumom koje nisu baš u najboljem stanju. Od ukupne površine pod šumama, oko 50 odsto je u državnom, a ostatak u privatnom vlasništvu. Prema nekim podacima to je oko 26 odsto ukupne površine Srbije, što je u poređenju sa našim susedima, gde se pod šumama nalazi od 40 do 55 odsto teritorije, znatno manji potencijal. Srbija raspolaže sa oko 200 miliona kubnih metara šume, od toga najviše je bukve, hrasta i topole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari