Pijace postale ekskluzivna mesta u gradu sudeći po cenama: Koliko u Srbiji koštaju najosnovnije namirnice 1Foto: Kristina Vučićević

Naosnovnije namirice pasulj, krompir, crni luk, kupus jabuke, limun, banane, domaći sir, šargarepa, beli luk i svinjsko meso, papreno koštaju svuda u Srbiji.

Čak toliko, da se pijačari, na primer, u Užicu žale da je opao promet za 20 odsto, što je realni pokazatelj u kakvom „ekonomskom tigru“ živimo. Još malo pa će biti stvar prestiža otići na pijac za dnevne potrepštine, plus voće, sir i malo slanine.

Pa tako, u zavisnosti od vrste koja se kupuje, kilogram jabuka u Subotici košta od 80 do 150 dinara. Za kilogram limuna potrebno je izdvojiti 200 dinara, dok su banane nešto skuplje i za kilogram ovog voća treba da se izdvoji 220 dinara.

Kada je u pitanju povrće, kilogram kupusa košta 40 dinara, a kilogram šargarepe je 60 dinara.

Cena krompira varira, pa tako kilogram može da košta od 80 do 150 dinara, u zavisnosti od toga da li se kupuje beli, crveni, mladi ili “oprani” krompir.

Kilogram crnog luka je oko 100 dinara, a belog čak 430 dinara, a takođe postoji varijanta da se 250 grama belog luka kupi za 100 dinara.

Za kilogram pasulja tetovca potrebno je izdvojiti oko 370 dinara, dok šareni ili domaći pasulj staje 400 dinara.

Pijace postale ekskluzivna mesta u gradu sudeći po cenama: Koliko u Srbiji koštaju najosnovnije namirnice 2
Foto: Kristina Vučićević

Domaći sir može da se kupi po ceni od oko 500 dinara za kilogram, a kilogram svinjskog mesa košta od 600 do 750 dinara, u zavisnosti od toga da li se kupuje mleveno meso, but, vrat, leđa ili pleća, kao i da li se pazari na pijaci ili u marketima.

U Novom Sadu sir 1.200 dinara

Novosadske pijace su poput eksluzivnih mesta u gradu, sudeći po cenama. Kilogram pasulja košta od 300 do 600 dinara, negde čak i 800, ako zađete u tezge sa organskom ishranom.

Kilogram crnog luka je od 50 do 100 dinara, kupusa od 60 do 80 dinara, krompira od 80 do 120, šargarepe oko 100 dinara, beliki luk je 30 do 50 dinara komad, dok se na Kvataškoj pijaci kilogram ceni 300 dinara.

Najjeftinije jabuke su 70, a najskuplje 250 dinara za kilogram, limun je od 150 do 280 dinara, a banane od 200 do 250 dinara. Kilogram domaćeg kravljeg sira košta od 550 do 1.200 dinara, dok je sveži svinjski but bez kostiju, od 600 do 750 dinara.

U marketima izbor voća i povrća je suženiji, ali i cene mogu biti malo niže, pitanje samo za koji kvalitet.

Kilogram limuna je oko 160 dinara, jabuka oko 100, a banana oko 220. Cene sireva su oko 900 dinara za kilogram, do 3.000 koliko koštaju brendirani sirevi iz uvoza.

Kilogram belog pasulja u prodavnicama je oko 400 dinara, dok je tetovac oko 550 dinara. Crveni krompir je od 80 do 130 dinara, kupus od 50 do 100, šargarepa oko 70 dinara, crni luk od 90 do 110 dinara i beli luk oko 430 dinara za kilogram.

Zrenjanin: Domaćice mogu jeftinije da prođu ako prate sniženja

Banane se u Zrenjaninu prodaju po ceni od 199,99 dinara, a na akciji 189,99 dinara u marketima, na pijaci po ceni od 210 dinara.

Jabuke kvalitetnije koštaju oko 80 dinara kilogram, a cene limuna kreću se od 160 do 200 dinara.

Krompir je u marketina 110 dinara kilogram, a na sniženju se može naći za 89,99 dinara.

Crni luk se prodaje od 109,99 do 59,99, a pasulj od 389,99 do 500, dok je na pijaci 600 dinara.

Kupus može da se pronađe u marketina za 24,99, a domaći sir za 849,99, dok je na sniženju 679,99 dinara.

Šargarepa je 100 dinara, a beli luk 369 dinara.

Domaći beli luk, koji s eproizvodi u Mihajlovu, retko može da se nađe, a na pijačnim tezgama košta 400 dinara kilogram Svinjsko meso u zrenjaninskim radnjama kreće se od 646,99 do 999,99 dinara.

Šabac: Različite cene na pijaci i supermarketima

Kilogram pasulja u Tržnici, zatvorenoj šabačkoj pijaci u centru grada, kreće se od 320 do 380 dinara.

Cena krompira je od 100 do 120 dinara, dok se u supermarketima može naći i po ceni od 79,99 dinara.

Crni luk je od 100 do 140 dinara, za kilogram kupusa, potrebno je izdvojiti od 50 do 60 dinara, ako se kupuje na pijaci, dok je u trgovinama povoljniji i može se pazariti za 26,99 dinara.

Jabuka je, u zavisnosti od sorte i kvaliteta, od 80 dinara, koliko košta zlatni delišes, dok je crveni delišes 100 dinara. I ostale sorte jabuka kreću se u ovom rasponu cena.

Pijace postale ekskluzivna mesta u gradu sudeći po cenama: Koliko u Srbiji koštaju najosnovnije namirnice 3
Foto: Kristina Vučićević

Limun je 160 dinara, ako se pazari u Tržnici, a u supermarketu, za njega treba izdvojiti 189,99 dinara.

Kilogram banana na pijaci je 200 dinara, dok je u marketu 219,99 dinara.

Domaći sir je 600 dinara kilogram, šargarepa se može naći po ceni od 80 do 100 dinara, u supermarketu je 59,99 dinara.

Glavica belog luka kreće se od 20 do 30 dinara, a u ponudi je i ceo venčić sa više glavica, koji je 600 dinara.

Kilogram svinjskog buta u jednoj od šabačkih mesara je 750 dinara, dok je kilogram mlevnog mesa, u supermartketu, 740 dinara.

U Kragujevcu skuplje na pijaci nego u prodavnicama

Cena voća i povrća u Kragujevcu varira od toga gde te proizvode kupujete, a zanimljivo je da većina košta skuplje na pijaci nego u prodavnicima i supermarketima.

Cene se ne razlikuju drastično, možda u nekoliko desetina dinara, a varovatno je najveće iznenađenje beli luk koji u prodavnici košta 470, a na pijaci čak 600 dinara.

Kragujevački domaćini ovo obrazlažu činjenicom da je njihova roba domaća, bez konzervansa i prskanja, a da u prodavnicama može da se nađe voće i povrće iz uvoza.

-Beli luk u prodavnicama je kineski, on više nema ukusa. Može da stoji i po nekoliko meseci i da deluje zdravo, ali kada ga otvorite unutra je već osušen, objašnjavaju nam na pijaci u naselju Aerodrom.

Slično je i sa sirom koji u prodavnicama možete naći za oko 500 dinara, dok na pijaci se cene kreću od 600 do 700 dinara.

Pasulj u zavisnosti od toga da li je beli, gradištanac ili tetovac se kreće od 270 do 340 dinara, a crni luk 87.

Kilogram krompira u prodavnicama košta oko 95 dinara, a na pijaci se, ukoliko ga kupujete na džak, može pronaći i za 70.

Najjeftinije povrće je kupus, koji košta 36, a zatim šargarepa oko 70 dinara. Što se tiče voća, jabuke u zavisnosti od vrste idu od 70 do 85 dinara, lumun je 170, a banane 215 dinara.

Cena svinjskog mesa, takođe, zavisi od toga da li kupujete plećku ili but, a cene se kreću od 440 do 750 dinara po kilogramu.

Majdanpek u majdanpeku građani primorani da kupuju u marketima

Za razliku od većih sredina koje imaju dobro snabdevene pijace, stanovnici manjih opština su, kada je u pitanju snabdevanje voćem i povrćem, usmereni na markete i lokalne trgovine, jer pijace nisu svakodnevno otvorene.

Njihova prednost je jedino što im ne treba puno vremena da obiđu prodavnice, uporede cene i na taj način ostvare kakvu, takvu uštedu.

Stanovnici majdanpečke opštine kupovine najčešće obavljaju u marketima dva trgovinska lanca koja u ponudi imaju sveže meso, voće i povrće.

Na prvi pogled cene su slične, a bitnije razlike su u vreme akcija. Cena šargarepe je 67, odnosno 70 dinara, kupusa 35 u jednom, a u drugom 55 dinara, crveni kupus 80, odnosno 95 dinara. Pasulj po kilogramu, beli i šareni, košta od 330 do 400 dinara, crni luk od 100 do 110, a beli od 400 do 450 dinara po kilogramu.

Krompir ima akcijsku cenu od 80 dinara po kilogramu, inače je dvadesetak dinara skuplji, a za istu količinu tikvica treba platiti između 250 i 280 dinara.

Ponuda voća, kao i povrća je slična, kao i cene. U marketima jednog trgovinskog lanca cena jabuka je u rasponu od 80 do 110 dinara, banane su 220, limun 150, a narandže imaju akcijsku cenu od 90 dinara po kilogramu.

U objektima drugog trgovinskog lanca, kako se to popularno kaže na akciju su banane 200 dinara i limun 130 dinara po kilogramu, cena jabuka je 100, a narandži 130 dinara. Mera je kilogram. Primetnije su razlike kod cena svinjskog mesa, kod jednih krmenadle i svinjski vrat koštaju 560, a svinjski but 620 dinara po kilogramu.

U drugom trgovinskom lancu krmenadle koštaju 509 dinara, svinjski vrat 536, but 594, a rebra sa pauflakom 650 dinara po kilogramu.

U Zaječaru beli luk 600 dinara

Cene hrane u zaječarskim marketima variraju, dok su cene na pijaci za neke proizvode, niže, a neke više nego u prodavnicama. Pasulj u zaječarskim marketima košta od 400 dinara, koliko je tetovac, dok je domaći 450 dinara, koliko košta i na pijaci.

Kilogram krompira se kreće od 90 dinara na pijaci, do 130 u marketima, crni luk od 100 do 120 dinara u prodavnicama, dok je na pijaci 110, a cena kupusa je od 45 do 55 dinara za kilogram. Na pijaci je 50 dinara.

Pijace postale ekskluzivna mesta u gradu sudeći po cenama: Koliko u Srbiji koštaju najosnovnije namirnice 4
Foto: N. Kovačević

Jabuke se kreću od 70 do 150 dinara za kilogram, limun je od 180 do 230 dinara, banana od 200 do 250 dinara, dok je šargarepa u marketima od 80 do 100 dinara, a na pijaci 90. Kilogram domaćeg sira kreće se od 700 do čak 1.000 dinara, beli luk je 700 dinara domaći, dok je kineski 600.

Svinjska mast kreće se od 350 do 450 dinara za

U Novom Pazaru cene namirnica sve veće

Cene nekih od osnovnih namirnica u Novom Pazaru značajno su veće u odnosu na prošlu godinu, a iz dana u dan, prema rečima kupaca, sve više rastu.

Cene u lokalnim trgovinskim radnjama, supermarketima i zelenoj pijaci uglavnom su slične i zavise od porekla proizvoda (domaći, lokalni proizvod, uvozni) ili akcije.

Kilogram pasulja u Novom Pazaru je od 280 do 350 dinara, dok na pijaci za “domaći” ili kvalitetniji uvozni traže i preko 500 dinara.

Krompir je od 80 do 110 dinara, luk takođe, dok je kilogram šargarepe oko 60 dinara. Beli luk je od 250 pa do 500 dinara, a kupus od 50 do 100 dinara.

Kilogram jabuka, u zavisnosti od sorte, je od 80 do 150 dinara, banana od 150 do 200 dinara, koliko se kreću i cene limuna.

Domaći sir je oko 500 dinara, dok je sjenički za oko 200 dinara skuplji. Kilogram svinjskog buta je oko 800 dinara.

Užice: Većina namirnica jeftinija na polupraznoj pijaci

Većina namirnica na užičkoj zelenoj pijaci je jeftinija od istih prizvoda u supermarketima u centru Užica. Ponuda je skromna na polupraznoj pijaci, čijom rekonstrukcijom prodavci nisu zadovoljni jer ih visoka nadstrešnica ne štiti od kiše i snega, a i protestovali su su zbog najave da će morati da koriste fiskalne kase.

– Sine, napiši da se smrzavamo ispod ove metalne nadstrešice od deset i kusur metara. Što ne zagradiše bar jednu stranu da ne kisnemo i da kiša i sneg na padaju po tezgama, obratila se promrzla starija prodavačica reporteru Danasa, dok je popisivao cene voća i povrća na svega nekoliko, od ukupno 170 novih tezgi.

Na pijaci, kilogram pasulja košta 300 do 350, krompira 80, crnog luka 80 do 100, belog luka iz Kine 600 i domaćeg 800, svežeg kupusa 60 dinara, a šargarepe 100 dinara.

Jabuke su 50 do 100, limun 150, banane 200, mladi sir 500, a stariji 700 do 800 dinara.

Pijace postale ekskluzivna mesta u gradu sudeći po cenama: Koliko u Srbiji koštaju najosnovnije namirnice 5
Foto: N. Kovačević

– Zbog krize, ljudi kupuju 20 do 30 odsto manje, nego prošle godine, kaže Dragan, penzioner koji preprodaje voće na pijaci od pre pet godina kako bi dodatno zaradio.

Prodavačica sa druge tezge objašnjava da „narod slabo kupuje i da veliki broj prodavaca ne radi, jer je na pijaci veoma hladno“.

– Koliko se prodavci mrznu i muče na promaji, po zimi i kiši, pijaca i nije tako skupa. Većinom ovde kupijem voće i povrće, jer mislim da je zdravije od onoga u supermarketima za koje ne znam odakle je i kakvog je kvaliteta, kaže sredovečni Miloš, jedan od retkih kupaca na pijaci, koji je pazario mandarine.

Na nekim niškim pijacama voće i povrće duplo skuplje nego na drugim

Cene voća i povrća na pijacama u Nišu su prilično različite, u zavisnosti o kojoj pijaci je reč.

Na nekim pijacama one su i duplo veće nego na drugim, tako da nije malo Nišlija koji “sednu na autobus” i odlaze na pijace van svojih naselja, jer im je kupovina jeftinija i kad ukalkulišu mesečnu ili dnevnu karticu za prevoz.

Skoro po pravilu, najjeftinija je najveća gradska zelena pijaca, pored Tvrđave u centru Niša, a najskuplje su pijace na periferiji, u naseljima Durlan i Ćele Kula. Cene su veće i na pijaci na Paliluli, koja je u širem centru grada.

Prema podacima Tržnice Niš, koja uredno ažurira svoj “pijačni barometar”, kilogram pasulja je u petak 3. februara koštao od 300 do 400 dinara, u zavisnosti na kojoj se pijaci kupuje.

Kilogram starog krompira koštao je od 80 do 120 dinara, kupusa od 30 do 70, šargarepe od 80 do 100, crnog luka od 80 do 120, a belog luka od 450 do 700 dinara po kilogramu.

Kilogram domaćih jabuka košta od 50 do 120 dinara, limuna od 200 do 250, a banana od 160 do 220 dinara. Sitan sir košta od 350 do 700 dinara. U jednoj od popularnih niških mesara, koja ima prodavnice na gradskim pijacama, kilogram svinjskog buta je tog dana koštao 750, a svinjske plećke nešto manje – 739 dinara.

 Vranjanci kuvaju argentinski pasulj

Cene povrća, voća, mesa i mlečnih proizvoda u svim vranjskim prodavnicama, ali i hipermarketima se svakodnevno menjaju, uz malu razliku od radnje do radnje.

Pasulj uvezen iz Argentine košta od 320 do 360 dinara za kilogram. Cena krompira je od 80 do 100 dinara, crnog luka 100 do 120, belog luka 400 do 420 (uvoz iz Kine), a kupusa 50 do 100 za kilogram.

Sveža paprika iz Turske prodaje se po ceni od 350 dinara za kilogram, a krastavac 240. Kilogram šargarepe je 80 do 100 dinara. Banane koštaju 220, limun od 150 do 200, a jabuke od 80 do 100 dinara.

Domaći sir na pijaci se prodaje po ceni od 650 do 800 dinara, dok u radnjama može da se kupi po ceni od 550 do 780 dinara, dok je cena kajmaka 1.200 dinara. Svinjsko meso u zavisnosti od kvaliteta prodaje se po ceni od 690 do 750 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari