Pionirski poduhvat u Srbiji 1Sa sastanka u Gradskoj kući, kojem su prisustvovali predstavnici SKGO i Grada Šapca

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) izabrala je Šabac za paket podrške u procesu programskog budžetiranja. Šabac je učestvovao na Konkursu za podršku lokalnim samoupravama u planiranju i programskom budžetiranju u okviru programa „Exchange 5“ koji finansira Evropska unija.

Tim povodom održan je sastanak u Gradskoj kući kojem su prisustvovali predstavnici SKGO i Grada Šapca.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović istakao je da je važno da Grad Šabac bude uključen u projekte koje sprovodi Evropska unija preko svojih partnera u Srbiji.

– Stalna konferencija gradova i opština je pouzdan partner sa kojim dugo sarađujemo na različitim projektima. U svim pionir projektima koji se dešavaju u Srbiji mi smo partneri. Tako smo i u ovom uspeli da kvalifikujemo temu koja je nama bitna i da nam SKGO pomogne da se novac koji stiže iz EU potroši na pravi način kod nas u gradu, rekao je gradonačelnik. On je podsetio da je Šabac jedinstvena lokalna samouprava koja je uključila građane u odlučivanje o trošenju novca iz gradskog budžeta, donošenjem skupštinske Odluke koja omogućuje građanima da glasaju kako će biti potrošen novac u seoskim i prigradskim mesnim zajednicama.

Aleksandar Marinković iz SKGO objasnio je da je program „Exchange 5“ najveći program koji finansira Evropska unija, a koji podržava lokalne samouprave. Šabac je izabran za paket podrške u procesu programskog budžetiranja.

– U pitanju je nova reforma javnih finansija koja se sprovodi od 2015. godine, duga i zahtevna, ali napredna vrsta budžetiranja. Ovim projektom ulazimo u novu fazu. Na konkursu je izabrano osam od 41 prijavljene lokalne samouprave među kojima je i Šabac, kazao je Marinković.

Šabac ima veoma dobru saradnju sa EU, koja je ovde uložila 20 miliona evra u postrojenje za preradu otpadnih voda kao i u regionalnu deponiju. U saradnji sa Stalnom konferencijom gradova Šabac je prvi realizovao emitovanje municipalnih obveznica gde su kupci bili građani.

Slično kao u Švajcarskoj

Nedavno je ovde boravila o delegacija Ambasade Švajcarske kao i Švajcarske razvojne agencije koji su povoljno ocenili pionirski poduhvat da se novac od poreza na imovinu u seoskim i prigradskim mesnim ustupi tim mesnim zajednicama na raspolaganje. U decembru će se građani izjasniti za projekte koje sami predlože. Takva je praksa u Švajcarskoj i to je istinska decentralizacija i lokalna samouprava za razliku od sve veće centralizacije u Srbiji, rečeno je tada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari