Pištaljka: JRB najverovatnije dobija domaći konzorcijum za svega 50 odsto procenjene vrednosti 1Foto: Shutterstock/Baloncici

Jugoslovensko rečno brodarstvo (JRB), jedina državna brodarska kompanija, najverovatnije će biti prodata domaćem konzorcijumu i to za svega 50 odsto procenjene vrednosti ove firme, inače jedne od najvećih brodarskih kompanija koja plovi Dunavom, piše danas Pištaljka.

Prodaja JRB obavlja se u najstrožoj tajnosti, a novinarima Pištaljke koji već nekoliko meseci prate taj slučaj, više nije dozvoljeno ni da uđu u zgradu Ministarstva privrede, gde je u četvrtak trebalo da budu otvorene prispele ponude, odnosno jedna jedina.

Pištaljka je u međuvremenu ipak dobila zvaničnu potvrdu Ministarstva da je u ponovljenom postupku prodaje te državne firme – koja je prošle godine ostvarila pet miliona evra profita, a prodaje se po početnoj ceni od samo 10,9 miliona evra – stigla svega jedna ponuda.

“To znači da nadmetanja za JRB neće biti i da će to preduzeće verovatno ‘otići’ po početnoj ceni koja je upola niža od njegove procenjene vrednosti”, ocenjuje Pištaljka.

Iako je Ministarstvo odbijalo da odgovori ko je kupac, Pištaljka je nezvačno saznala da je ponudu dostavila novosadska firma “Karin komerc MD”.

„Karin komerc MD”, koji se bavi eksploatacijom šljunka, građevinom i proizvodnjom betona, na svom zvaničnom kanalu na društvenim mrežama, nakon objavljene cene prodaje od 10,9 miliona dinara, objavila je da se bavi i rečnim transportom.

Pištaljka je još 2019. godine pisala da je država optuživana za nametanje te firme državnom preduzeću „Mostogradnja” u poslu izgradnje vijadukta u Čortanovcima, gde se sve završilo tako što je privatna firma izbacila iz posla jedno od najstarijih građevinskih preduzeća u Srbiji, „Mostogradnju”.

„Karin komerc MD” je potom nastavio da dobija državne poslove na rekonstrukciji i modernizaciji pruga od Subotice do Horgoša, a zatim je u medijima pominjana i po poslovima koje je dobijala od Javnog preduzeća „Srbijagas” u okviru izgradnje „Turskog toka“.

„Sve ove poslove „Karin komerc” je dobio na netransparentan način, mimo javnih nabavki, kao podizvođač na velikim međudržavnim projektima koji su izuzeti od zakona“, navodi Pištaljka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari