PKS će u prvom kvartalu 2023. pokrenuti kancelariju za pomoć srpskim privrednicima 1Foto: Danas/Nina Čolić

Privredna komora Srbije saopštila je danas da će u prvom kvartalu 2023. pokrenuti Help desk (Responsible Business Hub) – kancelariju za pomoć srpskim privrednicima sa ciljem da se naše kompanije, koje su deo nemačkih lanaca dobavljača, što bolje informišu i prilagode Zakonu o lancima isporuke u Nemačkoj koji počinje da se primenjuje 1. januara.

Ovaj projekat omogućiće našoj privredi da se što bolje prilagodi i u svoje poslovanje implementira standarde koji se primenjuju u Nemačkoj, rekao je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović na konferenciji za novinare.

Novi zakon propisuje niz mera na temu zaštite životne sredine i ljudskih prava, kojih kompanije u Nemačkoj, ali i strani dobavljači, moraju da se pridržavaju kako bi nastavili poslovanje na tom tržištu, objasnio je Vesović.

Zadatak Help deska, po njegovim rečima, biće da srpskim dobavljačima, delovima lanaca dobavljača, pa i nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji, omogući pravilno tumačenje i informisanje šta ovaj zakon donosi, koje su obaveze privrede i kako ga što efikasnije i brže implementirati.

„Ovaj biznis hab, koji je rezultat saradnje sa nemačkom privredom, treba da pripremi domaće kompanije i omogući im da nesmetano nastave da rade sa nemačkim kompanijama i izvoze na nemačko tržište, ali i unapredi odnos srpskih preduzeća prema zaštiti životne sredine i ljudskim pravima“, naveo je Vesović.

Projekat zajedno realizuju Privredna komora Srbije i Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) uz podršku Nemačke razvojne saradnje u Srbiji koju sprovodi GIZ.

Šefica sektora za dualno obrazovanje i održivi razvoj AHK Srbija Kristijane Fojt navela je da je novi zakon u Nemačkoj rezultat Akcionog plana koji je donet 2016. godine, kojim se uspostavlja mehanizam dobrovoljnog sprovođenja mera i principa održivog poslovanja.

„Sa razvojem Zelene agende i Strategijom razvoja EU nametnula se i potreba da se donese zakon koji će to dobrovoljno delo sprovesti u obavezu“, objasnila Fojt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari