vestacka inteligencijailustracija Foto: EPA-EFE/JENS SCHLUETER

Kompanije koje žele da primene veštačku inteligenciju (AI) imaju priliku da se povežu sa kredibilnim provajderima gotovih softverskih rešenja i konsultantima, istaknuto je na današnjem skupu u Centru za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije (PKS).

Za sada je na platformi registrovano 15 domaćih kompanija, a cilj je da se napravi velika mreža provajdera, konsultanata i kompanija koja će u narednim fazama razvoja AI4SME i umrežavanja, srpskim firmama omogućiti ne samo pristup vrhunskim tehnologijama, već i otvaranje vrata ka novim tržištima u čak 28 zemalja sveta, navedeno je u saopštenju PKS.

Savetnik u Kabinetu predsednice Skupštine Srbije Stefan Badža rekao je da je značajna državna podrška u razvoju AI sektora, što će dodatno unaprediti kapacitete domaćih firmi.

„Prepoznavanje Srbije kao ravnopravnog partnera od strane AI Singapura 2022. godine omogućilo je koordinisane programe, što je rezultiralo pokretanjem AI4SME platforme 2023. godine“, rekao je Badža.

Dodao je i da će Srbija u oktobru biti domaćin GPAI samita na kojem će ugostiti predstavnike svih 28 zemalja članica.

„Podrška Vlade Srbije u implementaciji i unapređenju AI sektora bila je ključna, a CDT je prepoznat kao glavni partner u ovim nastojanjima“, naglasio je Badža.

Sertifikovani konsultant za digitalnu transformaciju i veštačku inteligenciju Jasna Kovčin navela je da koordinacija sa AI Singapurom na ovom projektu pokazuje da je Srbija na nivou digitalne transformacije sa zemljama kao što su Japan, Singapur, Francuska i Sjedinjene Američke Države.

Direktor CDT-a Predrag Nikolić istakao je značaj pristupanja Srbije Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju (GPAI), jer će kompanijama obezbediti dostupnost globalne mreže inovacija i resursa.

„Naša misija je da pružimo podršku srpskim firmama da se pozicioniraju na globalnom tržištu i iskoriste sve prednosti koje AI donosi“, rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari