PKS: Poziv poslodavcima da se uključe u dualno obrazovanje, uvodi se pet novih profila

Ostavite komentar


  1. „To je model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče u školi i kompaniji, čime učenici usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, u kompaniji.“
    Ne.
    To su zanatske, segrtske skole poput onih iz 19 Veka, sa jedinom razlikom sto zrtve nemaju Majstora kod koga segrtuju iznad sebe, nego upravu strane kompanije. I sve to za Vucicev garantovani minimalac.
    Potpuni promasaj i gubitak vremena.

    1. To je model koji bi svršenom školarcu trebao da garantuje zaposlenje i dobru platu, jer se „majstori“ traže.

      Jedino se bojim da se taj rad po firmama svodi na kupovanje bureka i dosađivanje u ćošku dok se piše „dnevnik“…. bolje da su vratili šegrtovanje, sistem u kojem šegrt uči od majstora, i na kraju od kolega majstora („esnaf“) dobije potvrdu da je postao majstor – majstorsko pismo.

      Ovo „dualno“ treba preorijentisati da svaki učenik („šegrt“) dobije jednog majstora – sponzora kod koga uči zanat (pa makar majstor radio u firmi) i koji je odgovoran za uspeh svojih šegrta. Škola je tu u drugom planu, i to prvenstveno kao zbirka stručno-teoretskih, pa tek zatim opšteobrazovnih kurseva.

      Budućnost je u majstorima, a ne u magistrima.

  2. Poslodavci: Poziv PKS-u da zahteva ukidanje zakona o obaveznom članstvu u komori. Koji služi samo za iznuđivanje para od poslodavaca a u korist komore.

    Ili si komora ili kamora (camorra), razlika je u dobrovoljnosti.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.