PKS: Zajedničkim projektima u Dunavskom regionu do EU fondova 1Foto: PKS/Tatjana Maksimović Vujisić

Učesnici Generalne skupštine Federacije dunavskih privrednih komora (DCCF) zaključili su danas da su zemlje Dunavskog regiona međusobno važni partneri i da su brojne mogućnosti za još čvršće njjihove ekonomske veze, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Ocenjeno je i da se kroz zajedničku realizaciju infrastrukturnih, saobraćajnih i drugih projekata može privući više novca iz EU fondova u okviru Dunavskog transnacionalnog programa.

Na sastanku u PKS učestvovali su predsednici i predstavnici 16 privrednih komora iz osam zemalja Dunavskog regiona iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Srbije i Turske.

„Mogućnosti za razvoj naše zajedničke saradnje su mnogobrojne u infrastrukturi i transportu, energetici, turizmu i trgovini, međusobnim i zajedničkim ulaganjima, umrežavanju kompanija u konzorcijume koji će zajednički proizvoditi i objedinjeno nastupati na lokalnim, regionalnim i svetskim tržištima“, rekao je predstavnik PKS Mihailo Vesović.

Dodao je da su za Srbiju veoma značajna tržišta zemalja Dunavskog regiona, kao i da su svi unutrašnji vodni putevi u zemlji direktno ili indirektno povezani sa međunarodnom rekom Dunav i preko njega sa evropskom mrežom vodnih puteva.

Vesović je podsetio da je PKS postala punopravni član Federacije dunavskih privrednih komora u novembru 2021. godine, sa ciljem unapređenja ekonomske saradnje Srbije sa podunavskim zemljama.

PКS će, prema rečima Vesovića, nastaviti da unapređuje svoje aktivnosti i angažovanje na promociji privrede Srbije u svetu, posebno u regionima koji imaju strateški značaj.

Dunavski region je, kako piše u saopštenju, jedan od značajnijih za domaću privredu, a vrednost ukupne godišnje robne razmene Srbije sa zemljama članicama Federacije dunavskih privrednih komora iznosi više od 14 milijardi evra.

„Učešće robne razmene Srbije sa zemljama članicama Federacije dunavskih privrednih komora u ukupnoj robnoj razmeni Srbije sa svetom godišnje iznosi oko 36 odsto. Broj firmi izvoznica i uvoznica na ova tržišta se svake godine povećava, što se vidi i u stalnom porastu razmene sa podunavskim zemljama i pokazuje da postoji potencijal za unapređenje saradnje“, navela je PKS.

PКS ima, kako je istaknuto, potpisane sporazume o saradnji sa mnogim podunavskim komorama, koje su i članice Federacije dunavskih privrednih komora.

„U proteklom periodu organizovano je više velikih poslovnih skupova sa stotinama kompanija učesnica i B2B razgovora naših privrednika sa privrednicima iz podunavskih zemalja. Održani su i u najavi su veliki poslovni forumi naših firmi sa kompanijama Dunavnskog regiona“, podsetili su iz PKS.

Takođe, podsetili su i da PKS sa Rumunijom i Bugarskom realizuje zajedničke prekogranične, infrastrukturne i razvojne projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari