Ministarstvo energetike pripremilo je ozbiljan plan za restrukturiranje Srbijagasa koji je usklađen sa interesima potrošača i energetskom bezbednošću Srbije – rekla je juče u Kostolcu ministarka Zorana Mihajlović odgovarajući na novinarsko pitanje šta se dešava sa tim javnim preduzećem, ali nije želela da iznosi detalje tog plana.

Ministarka energetike i zaštite životne sredine je prisustvovala proslavi Dana kompanije RIO Kostolac, gde je uz druge zvaničnike, među kojima je bio i direktor TE-TP Kostolac Dragan Jovanović, pratila prezentaciju dosadašnjih rezultata rada.

Predstavljajući kompaniju direktorka RIO Kostolac Nataša Savić istakla je da su do sada sanirali 2.000 hektara zemljišta i pošumili površinu od 66 hektara na kojima su zasađene 82.000 sadnica.

– RIO već godinama radi na ekološkoj sanaciji pepelišta kopa „Ćirikovac“ u kostolačkom ugljenom basenu. Ovaj višegodišnji projekat kompanije RIO u saradnji sa PD „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ uključuje oblaganje površine pepelišta biomasom kako bi se sprečila erozija deponije vetrovima i kišom; kao i uzgajanje različitih kultura koje dokazano mogu uspevati na ovakvom zemljištu – objasnila je Savićeva i dodala da je jedan od najznačajnijih projekata pretvaranje jalovišta kostolačkog kopa „Drmno“ u vinogradarsko dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari