Plan transformacije EPS-a ne predviđa direktora zaduženog za trgovinu strujom? 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Plan transformacije Elektroprivrede Srbije, koji je usvojila Skupština tog preduzeća, predviđa da funkcija izvršnog direktora za elektroenergetski portfelj, koji je zadužen i za trgovinu strujom, bude ukinuta, saznaje Danas u dobro obaveštenim izvorima o zbivanjima u toj kompaniji u državnom vlasništvu.

Plan transformacije, kako je saopštio EPS, trebalo bi da promeni organizacionu strukturu i unapredi operativne i finansijske procese, bez smanjenja budžeta zarada.

– Jedna od izmena će biti ukidanje funkcije izvršnog direktora za elektroenergetski portfelj. Ta odluka nije dobra, odnosno nije u interesu preduzeća. Naime, direktor tog sektora se između ostalog bavi i trgovinom strujom. Reč je o veoma važnom segmentu vezanom za rad preduzeća i zato je potrebno da to bude funkcija koja ima samostalnost u donošenju odluka, odnosno formiranju planova vezanih za kupovinu i prodaju struje. Naime, izvršni direktor zadužen za elektroenergetski portfelj samostalno, odnosno u saradnji sa svojim timom, pravi planove o trgovini električnom energijom. Nakon toga, sa unapred pripremljenim planovima, urađenim na osnovu proračuna, dolazi na sastanke koje zakazuje direktor preduzeća i na njima obrazlaže odluke koje je doneo. Jedini koji tu odluku može, ako je to nužno, osporiti ili izmeniti je generalni direktor – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, služba zadužena za trgovinu strujom znatno bolje funkcioniše i više doprinosi poslovanju preduzeća kao zasebna celina koja radi sopstvene analize i procene.

– Ako se ta funkcija ukine rad ljudi zaduženih za trgovinu strujom biće znatno manje efikasan i stoga takva odluka nije dobra niti korisna – ističe naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

On dodaje da mu nije jasno zbog čega su nadležni u Elektroprivredi Srbije saopštili da je “u toku formiranje Kancelarije za transformaciju” kada ona, kako tvrdi, postoji već dugi niz godina.

– Ta kancelarija je odavno formirana i radi u kontinuitetu. U periodu u kome je direktor EPS-a bio Milorad Grčić skrajnuta je u drugi plan jer je on kao prvi čovek preduzeća smatrao da mu nije potrebna za ulogu koju obavlja. Prvi rukovodilac Kancelarije za transformaciju bio je doskorašnji direktor Elektroprivrede Srbije Miroslav Tomašević, koji je sa mesta prvog čoveka preduzeća smenjen pre nešto više od godinu dana – objašnjava naš sagovornik.

Podsećanja radi, u EPS-u navode da je usvajanjem Plana transformacije najveće energetske kompanije Srbija ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

– Promene u organizacionoj strukturi usmerene su, između ostalog, na unapređenje digitalizacije poslovnih procesa i usluga uz povećanje bezbednosti sistema i podataka, efikasnije upravlјanje investicijama i lјudskim resursima – tvrde u EPS-u i dodaju da će strukturne promene biti sprovedene duž celog sistema uz precizno definisane procedure i odgovornost.

Cilј planiranih reformi je da Elektroprivreda Srbije postane tržišno orijentisana, profitabilna kompanija usmerena na povećanje zadovolјstva kupaca i ostvarivanje cilјeva Zelene agende.

Realizacijom Plana transformacije, EPS će do 2030. godine unaprediti operativne performanse kako bi u narednim godinama mogao da parira najrazvijenijim kompanijama poput onih u Evropskoj uniji.

Do tada, predviđena je realizacija značajnog investicionog ciklusa uz smanjenje troškova.

Inače, stručna javnost smatra da je Plan transformacije koji je usvojila Skupština Elektroprivrede Srbije, a čiji je cilj unapređenje operativnih performansi, koristan proces ali će za njegovu implementaciju trebati znatno više vremena nego što je predvidelo rukovodstvo preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari