„Plan“ za platu od 900 evra rasturio bi srpsku ekonomiju

Posledice nerealnog i opasnog predloga Vlade Srbije koji su podržali pojedini ekonomisti bile bi duboke

Ostavite komentar


  1. Od 2009.pen su povecane celih 5.5%
    a od 2009.plate su povecane za nekih 15%
    Ovaj genijala sad za 5 god najavljuje 105%povecanje..
    Uzas

    1. Samo zadnje tri godine plate su povecane oko 24 posto, ne znam ko vamje izvor informacija, Bice bolje kad Dilas za 6 meseci poveca plate za 30 posto.

      1. Koje su to bajke…blago nama dok imamo takve pametnjakovice…prosecna plata je 250€ a ne 500€ price za malu decu i botovce

      2. Milane, o kakvom glupom povecanju od 24% pises? Neko ti je oprao mozak i ti u sve veruješ sto neko piše.

  2. A ja mislim da vaš ekonomista loše računa.
    Ni ja neverujem da će dostići 900 ali 800 hoće za 5 godina i nastaviće da rastu do 1200 što je naš ekonomski maksimum.
    Sve preko toga nije realno.

      1. Mnogi su se tako smejali kao ti pa danas cupaju kosu od muke kad vide da su te „bajke“ realnost.

        1. Cini mi se da plate iz 2008. kada se uzme u obzir inflacija i svi ostali relevantni parametri bi danas iznosila 700tinak evra. I realno to se i oseca,kupovna moc nam je jadna a mi sa njom…

    1. Cika Rajko,da li ste Vi studirali na Megatrendu ili ste samo jos jedan bot u nizu?!

    1. „Svideli“ su mi se neki „komentari“, naročito onaj sa „zlatnim“ dinarom!!! Dakle, kao i Vučiću, mnogima na pamet padaju strašne gluposti! Samo, Vučić je u permanentnoj kampanji da sačuva vlast i bratiju… Obećaće ON i „zlatni dinar“… „Kineske“ zlatne poluge iz Bora se već slažu kod Jorgovanke? I na drugim, nebrojanim mestima.

  3. Ova prosečna plata je ostvariva. I može da se dostigne.(možda i za mesec dana) ali bi Srbija morala da uradi ono što je uradio i naš kralj iz dinastije Obrenović.
    Da veže zlato za dinar. I to bukvlano. „Zlatni“ dinar je svojevremeno bila najjača valuta.
    Vreme je da ga vratimo… Dovoljno bi bilo do 2 tone zlata da se uloži u zlatni dinar i eto nama ne 900 već 5900 evra prosečna plata…

  4. sta njega kosta da obeca i 1900Eura? Ionako cim zine slaze, svi su vec navikli.

    1. Ne bih se ja složio . Naš predsednik je uvek održao obećanje i mnogo bolje zna od ovih tzv . ekonomista . ‘Ajde , nek neko navede makar jedan primer da nekad nije bio u pravu . Zar sada plate i penzije nisu veće nego ikada !

      1. Rade, nadam se da si sarkastičan. U protivnom ne vređaj čobane, oni ljudi imaju zdravu inteligenciju za razliku od ovog bolesnika Vučića i botova.

  5. Bajka kao sa 1000 evra besplatnih akcija po gradjaninu, što nam 2008 obecase Tadić i Dinkic. Mada pored ove bajke od 900 evra prosečne plate za 5 godina uporedo ide i još bolja bajka koju predlaže Djilas ( za 6 meseci bi plata lekara početnika bila 1000 evra a moje kolege profesori imali bi između 750 i 800 evra, samo za 6 meseci od njegovog preuzimanja vlasti, inače on nikad nije bio vlast kao što Vučić nikad nije bio Slobin ministar). Da braća Grim mogu da vide kakvu danas imaju konkurenciju u Srbiji sa Vučićem, Djilasom i Dinkicem, prosto bi se postideli. Naravno, mi što takve biramo, nikad se stideti nećemo, to je bar očigledno zadnjih 30 godina.

  6. Zanimljivo je kako se svi ekonomisti, bilo da su iz neke stranke ili tzv. nezavisni strucnjaci, slazu da ne treba povecavati plate. Mozda je to zato sto oni ne zive od tih “prosecnih“ plata. A da za promenu i oni probaju da zive od minimalne ili prosecne potrosacke korpe, izrazeno u novcu, pa onda da vidimo dali bi promenili plocu. Mislim da bi, i te kako.

  7. Ok, kul. Jel moze sada isto ovako opsirna analiza Djilasovog obecanja da ce plate (medicinarima) biti 1000e za 6 meseci?

    1. Đilasovo obećanje je ostvarivo ! Jer on namerava da uskladi raspodelu plata , a da pri tome prosek ostane isti . Na primer smanji platu guvernerki i još mnogima , na 150000 , a podigne medicinarima , i stvar uredu .

    1. Pa šta sada ? Jesu li bile plate 2006. godine 500 eura ? Nekad će možda biti i 900 ali ne do 2025.godine

    2. Da o predvidjanjima p prosecnoj plati prica ministar finansija ili premijer(ka) to bih i razumeo – oni su ti koji imaju mehanizme da uticu na ekonomiju ali zasto tu temu aktivno komentarise predsednik koji ima protokolarne obaveze nije mi jasno. Osim ako nije u pitanju jedna od dve situacije: moze da prica sta hoce pa ako pogodi bice „jesam li vam rekao?“ a ako promasi „ja sam samo zeleo najbolje za Srbiju“ ili prica o platama zato sto on, i pored toga sto na papiru nema veze sa time, ipak upravlja i ekonomskim kretanjima u drzavi a premijer(ka) statira na fotografijama i radi na tome kako da razume to sto treba da razume.

  8. Sve Republike bivše SRJ u teškim dugovima.
    Nedavno su režimski listovi objavili da Srbija vrča Titove dugove i za 2019 god jedan miion koliko jedan Ministar ukrade za godinu dana
    NEPOBITNO,DA
    Srbija je posle Miloševića nasledila dug od 14,16 milajrdi dolara,da bi Košutunica to sveo na samo 8,78 mijlardi doarada Nepobitno.
    Svi ostali su to povećavali,a najviše Vučić samo 39 marta 2015 je doguro na 24 milijardi i daljih podataka nema.Šta li je sada to niko nezna.Tek Crna Gora koja nikada nije imala pozitivan budžet samo Bog može da zamisli koliko dugujema da ne oričamo o Hrvatskoj i Sloveniji.a plate bar prate u tim zemljama neke i dugove sem Srbije.U Srbiji dugovi rastu i ne objavljuju se,a plate ni približno ni kao u Hrvatskoj ni u Sloveniji pa eto ni u Crnoj Gori.

  9. Penzije i plate za pravog patriotu i Sbina, u ovim vremenima ugrozenosti Srbije od strane vanjskih i unutrasnjih neprijatelja ne smeju da budu u prvom planu.

  10. Zar o ovakvim Vučićevim glupostima treba uopšte raspravljati?! Novinari u tom slučaju igraju njegovu igru. Raspaljuju maštu naivnog naroda, a nada zadnja umire, zar ne. A ništa gore od besmislene nade, nade bez pokrića. Pa Rumuni su 2007 godine ušli u EU i tek pre dve godine povećali minimalac sa 300 na 600 €. I to zemlja koja samo na izvozu pšenice zaradi više nego cela Srbija i plus ima 23 miliona stanovnika.

  11. Nemojte nas zamajavati prosecima plata,penzija…Recite da je najniža penzija oko 100 evra,a plata 200 evda.A recite i najviša primanja.Da to bude svima u svetu jasnk.

  12. ne bi rasturio ekonomiju države, nego ekonomiju tajkunskih porodica, morali bi da se odreknu poneke jahte ili aviona, da vrate neke kredite, da letuju na nekim manje egzotičnim mestima.

  13. Sve ovo služi da se održi samo on na vlasti ,sve drugo je manje važno,ekonomija,narod,stranka,demokratija jednostavno ja pa ja.Sebe on van vlasti nije u stanju da zamisli,da recimo sedi na obali reke peca,priča viceve i ne petlja se u našu sudbinu koja je već jadna i bez njegove pomoći.

  14. Ako navodite Rumuniju kao primer, obavezno navedite da su promene na bolje tako počele u decembru 1989. Jer bez dobrog starta nema rezultata…

  15. Џаба анализе. Ми смо лидер у региону! Кад Вођа каже 900, има да бидне толико! Ко сиротиња? Дај 5 карата, или ниједну! А бедан народ преврће по контејнерима. Златно доба. Живео Он! Доле опозиција! Слобода за диктатуру! Еее! А за преЦедника, 2000.

  16. Predsednik je izneo „plan“ koji nema nikakve veze sa strateškim planovima, ali ima jako puno veze sa planovima za manipulaciju naroda i opstanka na vlasti. Dok se sada stručnjaci ubiše da dokažu kako taj plan ne valja, poglavar se sprema za nove marifetluke, poput novih investicija, kanalizacije, seoskih puteva, razvoja sela i poljoprivrede,….bla..bla..bla, sve zarad glasova.Gedž veruje, ali ne prašta kada ga zavrneš.!

  17. Obavestite drugove stručnjake da su drug Đido i Kardelj umrli.
    U današnje vreme pisati o 900 evra kao o svemirskom brodu je i dovelo do kraha komunizma. Uz drugačiju politiku na spoljnom i unutrašnjem planu – pitajte Čehe, Slovake, Litvance da li je 900 evra realnost…

  18. MMF odredjuje nivo standarda gradjana u svetu kada oni odluce tako ce biti ostalo su sve lupetanja a u prilog moje tvrdnje ide i cinjenica da su najrazvijenije zemlje u deficitu nemacka skoro milion po stanovniku ali njih bas briga oni cuvaju standard gradjana pa kako bi privukli radnike iz celog sveta nego sa platom a napraviti visak vrednosti to jest zaraditi kao cistac ulice 2000 eura kako je moguce u nemackoj a za isti posao u srbiji 300 eura

  19. Sećam se da sve što je Vučić predstavljao svaki put isto je ovako bilo, nema šanse ovo -ono, a ispostavilo se da je sve što je obećao i ispunio.

    1. Obecanja najmanje kostaju – svako moze da obeca po onoj narodnoj „ako prodje, prodje“. Da li smo docekali nesto od onoga sto je Vucic nekada obecao – jesmo. Da li je ista sto je Vucic obecao i ispunio na vreme – nikada nista. Jedino na sta moze da se racuna je da ce Vucic i njegovi, dok vreme prolazi, da grabe i levom i desnom i trpaju u dzepove a za narod sta pretekne…

  20. Radnici će pričekati prosečnu platu 900 evra. Njihova plata od 2012. do danas je porasla za samo 100 evra u proseku, a od kada je obećana plata 500 evra u proseku, biće, kada bude. Pas rekao, pas porekao, narod kaže. Isto čeka i penzionere, čija je penzija porasla u istom periodu za 1.376 dinara=11,71 evra (ako se računa samo u evrima za ceo period analize, skoro da nema promene, samo 4,4 evra) u proseku, a za narednih pet godina dupliraće se?? Nada umire zadnja.

  21. Vaši trilioni ne rasturaju ništa, a moja 1 crvena povećanja je WoW težak i veliki korak za zwmlju Srbiju.

  22. ..pa da..ostaćemo replika Bangladeša u srcu Balkana..krajnje je vreme za pedalu odavde

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.