Planira se solarna elektrana na 48,7 hektara kod Bačke Topole 1Foto: Printscreen/YouTube/ GroenLeven

Opština Bačka Topola oglasila je javni uvid u Nacrt plana detaljne regulacije područja na kom će se naći solarna elektrana „Solar North“ snage do 9,999 kilovata (kW) u tom mestu, kojim će biti obuhvaćeno poljoprivredno zemljište od oko 48,7 hektara, objavila je danas eKapija.

Javni uvid traje do 9. oktobra, a naručilac plana je firma „B2 Energia“ iz Mokrina, dok je obrađivač „Arhiplan“ iz Aranđelovca.

U području solarne elektrane, moguća je primena inovativnih rešenja, odnosno koncepta „agrosolar“, koji podrazumeva delatnost stočarstva ili poljoprivrednu proizvodnju uz istovremenu proizvodnju električne energije.

„Primenom solarnih panela koji delimično, u određenom procentu propuštaju sunčevu svetlost, omogućava se zaštita poljoprivrednih kultura od ekstremnih vremenskih uslova, ali se i postavljanjem solarnih panela iznad poljoprivrednih kultura ili korišćenjem prostora za stočarstvo, sprečava potencijalni konflikt kada se poljoprivredno zemljište koristi za proizvodnju električne energije“, piše u dokumentu.

U području solarne elektrane planirano je i postavljanje fotonaponskih panela, odgovarajućih tehničkih karakteristika koje će se definisati u fazi izrade tehničke dokumentacije.

Takođe, planirana je i izgradnja odgovarajućih elektroenergetskih objekata srednjeg i nižeg naponskog nivoa, građenje podzemnih linijskih infrastrukturnih objekata elektroenergetske i elektronske – komunikacione infrastrukture i građenje internih puteva i komunikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari