U Podunavskom regionu, otkako je počela žetva pšenice, koje u tom kraju ima na preko 10.000 hektara, požnjeveno je nešto više od pet odsto ovogodišnjeg roda. Prosečni prinos je oko četiri tone po hektaru, a rekord od 7,7 tona postigao je poljoprivrednik Milan Stojanović iz Pridvorice kod Smederevske Palanke, koji je taj prinos dobio na površini od 1,1 hektar zasejanog sortom Evropa.

U Podunavskom regionu, otkako je počela žetva pšenice, koje u tom kraju ima na preko 10.000 hektara, požnjeveno je nešto više od pet odsto ovogodišnjeg roda. Prosečni prinos je oko četiri tone po hektaru, a rekord od 7,7 tona postigao je poljoprivrednik Milan Stojanović iz Pridvorice kod Smederevske Palanke, koji je taj prinos dobio na površini od 1,1 hektar zasejanog sortom Evropa. Stojanović je bio rekorder u proizvodnji pšenice i u bivšoj Jugoslaviji, a pod tom kulturom ima 30 hektara.
Poljoprivrednici u tom kraju, inače, nezadovoljni su cenom otkupa pšenice.
– Zadružni savez za Braničevski i Podunavski okrug nezadovoljan je zbog niske otkupne cene pšenice koju su odredili „kupci i preprodavci“ i pozvao je poljoprivrednike da, ako ne bude postignut dogovor, prodaju samo deo roda. Cena za otkup pšenice koju su odredili kupci je 10 dinara za kilogram, a zbog visokih ulaganja i nepovoljnih klimatskih uslova poljoprivrednici smatraju da osnovna cena žita treba da bude između 12 i 13 dinara za kilogram. Pšenicu u Srbiji otkupljuje 140 mlinova i 33 zadruge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari