Počela dogradnja i rekonstrukcija fabrike vode u Užicu 1Foto: Nenad Kovačević

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva i infrastrukture, zajedno sa Tihomirom Petkovićem, gradonačelnikom Užica, označila je danas početak dogradnje i rekonstrukcije fabrike vode u tom gradu.

Vrednost  radova prve faze je 400 miliona dinara, od čega je to ministarstvo obezebdilo 360 miliona, a grad Užice 40 miliona dinara.

– Posle više od 30 godina, Užice će dobiti novu fabriku vode, koju je trebalo da dobije mnogo ranije. Ova Vlada je pokazala da je, u proteklih šest meseci, moguće da se obezbedi novac, uradi projekat, izabere izvođač, kao i projektantski nadzor. Užičani će za godinu dana piti kvalitetnu vodu, a Vlada Srbije pomoći će da se obezbede sredstva i za drzugu fazu gradnje, koja će koštati oko 1,6 miliona evra – rekla je Zorana Mihalović.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je naveo da će Užičani već po završetku prve faze rekonstrukcije Fabrike vode „najverovatnije moći da koriste vodu sa akumulacije Vrutci, koja se ne koristi od decembra 2013. godine zbog zagađenja algama – cijanobakterijama. 

Zahvalivši se Vladi Srbije i ministarki Mihjalović, on je podsetio i na to da je za alternativno snabdevanje sa Sušičkog vrela, koje se nalazi na teritoriji Čajetine, Vlada Srbije uložila milioin evra, a za projekat izgradnje fabrike vode i sanacije Vrutaka dodatnih 300.000 evra.

– Sanacija akumulacije Vrutci biće dugotrajan i mnogo skuplji proces, ali time ćemo se baviti nakon završetka fabrike vode – poručio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari