U kompaniji Fijat automobili Srbija juče je počela ovogodišnja proizvodnja vozila, namenjenih pre svega evropskim i američkom tržištu, ali i kupcima u drugim delovima sveta. Proizvodni proces u FAS-u ponovo je organizovan u tri smene u okviru kojih iz pogona izlazi između 600 i 750 gotovih automobila dnevno, a očekuje se da će ove godine u Kragujevcu biti proizvedeno i do 150.000 primeraka modela 500L.


Među vozilima koja će sići sa proizvodnih traka naći će se i novi model sa pogonom na tečni gas. Pored osnovne verzije „fijata 500L“, u minulih godinu i po dana u Kragujevcu je započeta i proizvodnja terensko-sportske verzije tog modela („treking“) i produžena varijanta sa pet i sedam sedišta („living“).

U Kragujevcu se nadaju da bi u FAS-u u dogledno vreme, kao što je navedeno i u ugovoru Fijata i Vlade Srbije o formiranju zajedničke automobilske kompanije, trebalo da počne proizvodnja još jednog modela automobila, što bi obezbedilo proizvodnju do 300.000 vozila godišnje, godišnji devizni prihod od čak tri milijarde evra od izvoza, kao i zapošljavanje nekoliko hiljada novih radnika, ne samo u FAS-u, nego i u njegovim kooperantskim firmama, lociranim u Kragujevcu. U FAS-u je trenutno zaposleno nešto više od 3.000 radnika, dok je u kooperantskim firmama angažovano njih oko 1.000.

Aplauzi i pretnje za Markionea

Rim, Njujork, Berlin – Šef italijanskog proizvođača automobila Fijat Serđo Markione juče je zaslužio aplauze čak i medija automobilske velesile Nemačke. Fijat će do kraja januara zajedno sa jednim američkim penzijskim fondom postati stopostotni vlasnik američkog proizvođača automobila Krajslera. Preostalih 41,5 odsto Krajslera koji dosad nisu bili pod kontrolom Fijata dobijeno je za sumu od 4,35 milijardi dolara. „Da nije bilo tog povezivanja, kome su se svi isprva smejali, Fijat bi verovatno propao. Jer iz Amerike stiže dobit koja je Fijat održala u životu“, pišu sada nemački mediji i zasluge za neočekivano dobar razvoj događaja pripisuju „mudrom čoveku Markioneu“. Naime, sam Fijat je prošlu godinu završio s gubitkom od oko pola milijarde evra, ali je dobitak njegove američke firme zaslužan što je ukupni rezultat Italijana pozitivan – 435 miliona evra.

Najpoznatija svetska rejting agencija Moody’s ne misli, međutim, baš tako. Zbog ovako velike investicije, Fijatu je zaprećeno snižavanjem kreditnog rejtinga zbog mogućih likvidnosnih problema.

R. Ćirković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari