Počela proizvodnja električne i toplotne energije na deponiji u Vinči 1foto (BETAPHOTO/BEOINFO)

Društvo za posebne namene Beo čista energija saopštilo je danas da je od 1. jula počelo pružanje punog obima usluga u oblasti upravljanja otpadom, čime će se obezbediti električna energija za pet odsto, odnosno toplotna energija za 10 odsto domaćinstava u Beogradu.

U saopštenju se navodi da je Beo čista energija, zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Beograda, uz podršku Međunarodne finansijske korporacije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Austrije izgradila više novih postrojenja, među kojima je i elektrana na komunalni otpad, u cilju pružanja komunalnih usluga upravljanja otpadom, njegov tretman, ponovno iskorišćenje i odlaganje.

Dobijanjem zelene električne i toplotne energije termičkim tretmanom do 340.000 tona godišnje komunalnog otpada, u postrojenju za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada obezbediće se električna energija za pet odsto i toplotna energija za 10 odsto domaćinstava u Beogradu.

Tretmanom otpada će se značajno smanjiti količine otpada koji se odlaže na deponije, što će zajedno sa sakupljanjem i prečišćavanjem procednih voda sa deponija, kao i ponovnim iskorišćenjem prerađenog otpada od građenja i rušenja, doprineti merljivom poboljšanju uslova životne sredine u Beogradu i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte za 210.000 tona ekvivalentnog CO2 na godišnjem nivou, navodi se u saopštenju.

Od 1. jula 2024. godine, stručni timovi kompanije Veolia zaduženi su za upravljanje svim postrojenjima i njihovo održavanje, u skladu sa 25-godišnjim ugovorom o upravljanju i održavanju.

Generalni direktori Beo čista energija Vladimir Milovanović, Aleksandar Obradović i Kacuhiko Hošikava naglasili su da najsavremenija postrojenja za upravljanje komunalnim otpadom izdvajaju Beograd od ostalih gradova u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari