Pančevačka Azotara počela je proizvodnju nakon jedne godine obustave rada, izjavio je juče direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. „Počela je probna proizvodnja amonijaka i u četvrtak uveče ili u petak ujutru imaćemo prve količine veštačkog đubriva“, rekao je Bajatović na konferenciji za novinare u Azotari. On je kazao da je to rezultat saradnje Vlade Srbije, sindikata i rukovodstva Azotare i Srbijagasa, koji je ove godine preuzeo Azotaru na osnovu dugova tog preduzeća.

Prema njegovim rečima, sa Vladom Srbije, Robnim rezervama, velikim dobavljačima i Privrednom komorom Srbije sklopljeni su dogovori koji će omogućiti da sve što fabrika proizvede do kraja godine bude otkupljeno. On je kazao da će fabrika moći da radi „po tržišnim principa sa profitom od nekoliko miliona evra“. Na konferenciji za novinare je najavljeno da će Srbijagas u narednih pet godina ulagati u modernizaciju postrojenja da bi se omogućilo efikasnije poslovanje i zaštita životne sredine. Azotaru Pančevo, nekada najveću fabriku amonijaka i veštačkog đubriva na Balkanu, kupio je 2006. godine konzorcijum litvanskih kompanija Arvi i Saniteks i srpske kompanije Univerzal holding za 13 miliona evra, ali je ugovor raskinut u januaru ove godine zbog prodaje jednog od pogona Azotare. Programom restrukturiranja predviđeno je da bude otpisano 55 miliona evra od ukupno 96 miliona evra koliko Azotara duguje državi i bankama, na osnovu čega je Srbijagas postao vlasnik 81,6 odsto akcija Azotare. Sredinom jula je saopšteno da je sindikat Azotare prihvatio da se radnicima smanje plate za 50 odsto i tada je najavljeno da će sindikalci odmah nakon početka proizvodnje početi pregovore sa poslovodstvom da plate radnika budu vraćene na stari nivo od oko 48.000 dinara.

Bajatović: Radi se na obezbeđivanju gasa

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je juče da se zbog potencijalnih problema, koji bi mogli nastati na relacije Rusije i Ukrajine u snabdevanju gasa, radi na obezbeđivanju dodatnih količina gasa za srpsko tržište u narednoj grejnoj sezoni. „Strateške informacije koje imamo iz različitih izvora ukazuju da bi moglo biti problema na rusko-ukrajinskoj relaciji“, rekao je Bajatović na konferenciji za novinare. On je najavio da će 6. avgusta u Beču biti održani razgovori između Srbijagasa, Gasproma i Eona o skladištenju dela gasa, za potrebe srpskog tržišta u Mađarskoj, ističući da se radi o 200 do 300 miliona kubnih metara gasa. Prema rečima Bajatovića, podzemno skladište gasa Banatski Dvor puni se „punom parom“ – milion kubnih metara gasa dnevno. Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari