Ministarstvo finansija i privrede Srbije saopštilo je da je počeo oporavak domaće industrijske proizvodnje, što će, kako je istaknuto, doprineti i rastu bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini. U saopštenju se podseća da je industrijska proizvodnja u februaru bila 13 odsto veća nego u isto vreme lane, a prerađivačka industrija za 17 odsto i ističe da će Vlada Srbije merama ekonomske politike nastojati da se ti „ohrabrujući trendovi“ u industriji na početku godine nastave i u narednom periodu.


Iz Ministarstva finansija i privrede navode da rast industrijske proizvodnje potvrđuje i rast robnog izvoza na početku 2013. od 30,6 procenata.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u februaru 2013. u odnosu na isti mesec lane imale su: proizvodnja motornih vozila i prikolica (proizvodnja se skoro utrostručila), proizvodnja duvanskih proizvoda (porast za 85 odsto), proizvodnja derivata nafte (rast od 58 odsto), proizvodnja proizvoda od nemetalnih minerala (rast od 43 odsto), proizvodnja hemijskih proizvoda (porast od 23 odsto), dok je proizvodnja nameštaja porasla za 31 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari