Počeo rani javni uvid: Na području Beogradskog sajma planirani stambeni objekti visine od 70 do 120 metara 1Foto: M.M./ATAImages

Udruženje „Naša mesna zajednica“ apelovalo je danas da građani u što većem broju podnesu primedbe Agenciji za prostorno planiranje i urbanizam Srbije na Prostorni plan područja posebne namene za Beograd na vodi kojim je planirano da se na području Beogradskog sajma, izuzev Hale 1, grade stambeni objekti visine od 70 do 120 metara.

Rani javni uvid izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene za Beograd na vodi počeo je danas i trajaće dve nedelje, do 21. avgusta.

Za stambene objekte je planirano da zauzimaju do 70 odsto površine parcele, navodi se u saopštenju i dodaje da je naručilac izrade plana firma Beograd na vodi doo, a nosilac izrade plana Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Srbije čiji je direktor Đorđe Milić, bivši pomoćnik ministra građevinarstva Gorana Vesića.

Zaštićena parcela na kojoj se nalaze Hale 1, 2 i 4 Beogradskog sajma je vidno smanjena tako da obuhvata samo uzak prostor oko Hale 1.

Dimenzije parcele iz prostornog plana se poklapaju sa grafičkim delom urbanističkog projekta koji je Ministarstvo građevinarstva potvrdilo u februaru ove godine i kojim je, smanjenjem površine zaštićene parcele, skinuta zaštita sa Hala 2 i 4 Beogradskog sajma.

Za spomenik kulture – Fabriku hartije Milana Vape poznatiju kao Jugošped na Savskom vencu, planirano je da bude pretvoren u muzejski prostor, navodi se u saopštenju.

To se, kako je naglašeno, poklapa sa prethodnim najavama ministra finansija Siniše Malog da će tu biti premešten Muzej Nikole Tesle umesto, kako je prethodno planirano, u Termoelektranu „Snaga i svetlost“ na Dorćolu, što bi i bila prikladnija lokacija.

Osim Beogradskog sajma, izmenama prostornog plana planirana je izgradnja stanova i na parcelama uz
kompleks spomenika kulture Stare šećerane na Čukarici, tvrde iz Udruženja i dodaju da su se na tim parcelama pored Hipodroma nekada nalazila skladišta NIS, a da ih je pre tri godine na javnom nadmetanju kupila firma Beograd na vodi doo.

Izmenama prostornog plana se na tom potezu planiraju stambeni objekti visine do 80 metara koji će
zauzimati do 70 odsto površine parcele.

Na Novom Beogradu u Bloku 18A je izmenama prostornog plana ugroženo zaštićeno stanište
„Zimovalište malog vranca“, napominju iz Udruženja.

Na zaštićenoj parceli je prostornim planom planirana izgradnja stambeno-poslovnih objekata visine do 32 metra, a u neposrednoj blizini zaštićenog prirodnog dobra planirana je i izgradnja komercijalnih objekata visine do 32 metra, što će zelenilo na tom području svesti na nivo statističke greške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari