borfoto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Zvanično, veliki remont metalurških agregata u borskoj topionic počeo je jutros kada je zaustavljena i ispražnjena fleš-peć. U naredna četiri meseca stari topionički sistemi biće povezani sa novim, jer Srbija Ziđin Koper ubrzano sprovodi tehničku rekonstrukciju i izgradnju novih konvertora, anodnih peći i drugih postrojenja.

Prema navodima nadležnih u Srbija Ziđin Koper, ova kineska kompanija ubrzano sprovodi tehničku rekonstrukciju i izgradnju novih konvertora, anodnih peći i drugih postrojenja. Remont topionice, kako se planira, trajaće do septembra, pa će u naredna četiri meseca stari topionički sistemi biti povezani sa novim.

Tokom remonta biće zamenjen i elektrostatički filter kako bi se sveobuhvatno prikupljale i tretirale čestice prašine iz procesa topljenja.

-Izgradnja tog sistema biće završena tokom ove godine, nakon čega će kvalitet vazduha u Boru biti još bolji – kažu u Srbija Ziđin Koper, dodajući da je kompanija do sada uložila više od 1,2 milijarde dolara u modernizaciju procesa u nekadašnjem RTB-u Bor, a preko 170 miliona dolara investirano je u zaštitu životne sredine.

-Višedecenijski problem zagađenog vazduha u Boru je u velikoj meri već rešen, jer se vrednosti svih emisija nalaze u dozvoljenim granicama, a vrlo često su i daleko ispod tih granica – navode u ovoj kineskoj kompaniji.

Očekuje se da će, po okončanju projekta tehničke rekonstrukcije, izgradnje i proširenja, Srbija Ziđin Koper do 2025. dostići godišnji proizvodni kapacitet 180.000 tona katodnog bakra i tri do pet tona zlata godišnje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari