Počinje Nedelja štednje 1

Od danas počinje Svetska nedelja štednje u kojoj se promoviše princip štednje kod građana. Ranijih godina, posebno pre krize, banke su se utrkivale za štednju građana kamatnim stopama, dok danas promotivnih akcija ima veoma malo, a banke se više okreću pogodnostima kao što su podizanje novca bez razoročenja, fleksibilnost uplata itd.

O kamatnim stopama najbolje govori podatak da se u promocijama nudi godišnja kamatna stopa do 1,3 odsto na devizne uloge, a zanimljivo je da promocija dinarske štednje ni nema. Inače kamatne stope na dinarsku oročenu štednju na godinu dana kreću se 3,5 do 3,6 odsto na godišnjem nivou. Prema računici Narodne banke Srbije u poslednjih šest godina prinos na dinarsku štednju je veći nego na depozite u evrima ne samo zbog više kamatne stope već i zato što se na kamatu na štednju u dinarima ne obračunava porez, dok se od kamate od štednje u evrima oduzima 15 odsto na ime poreza. Prema računici NBS 100.000 dinara uloženih pre šest godina donelo je 272 evra više nego ista suma štednje položena u evrima.

I pored niskih kamata štednja građana se iz godine u godinu povećava. Tako je u septembru ukupna štednja stanovništva iznosila skoro 10 milijardi evra. I mada se štednja u dinarima više isplati u domaćoj valuti se nalazi depozita u vrednosti 56 milijardi dinara (473 miliona evra), a u evrima 9,5 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari