Vojni savet Ministarstva odbrane Srbije doneo je odluku o početku serijske proizvodnje najnovije Zastavine vojne puške M 21. Ova odluka praktično znači da je to oružje zvanično uvršteno u sistem naoružanja Vojske Srbije. Pregovori o ovogodišnjim isporukama izmedju poslovodstva Zastave Oružja i nadležnih vojnih organa počeće ovih dana.

Vojni savet Ministarstva odbrane Srbije doneo je odluku o početku serijske proizvodnje najnovije Zastavine vojne puške M 21. Ova odluka praktično znači da je to oružje zvanično uvršteno u sistem naoružanja Vojske Srbije. Pregovori o ovogodišnjim isporukama izmedju poslovodstva Zastave Oružja i nadležnih vojnih organa počeće ovih dana. Direktor Zastave Oružja Rade Gromović izjavio je za Danas da očekuje da će u 2008. Vojsci Srbije biti isporučeno oko 1.000 pušaka M 21, a vrednost tog poslovnog aranžmana biće poznata po okončanju pregovora. Naš list, medjutim, (ne)zvanično saznaje da tih 1.000 pušaka M 21 koje će tokom ove godine biti isporučene VS vrede oko 700.000 evra.
Odluci o početku serijske proizvodnje puške M 21 u pogonima Zastave Oružja prethodilo je dugotrajno i detaljno ispitivanje njenih tehničko-tehnoloških karakteristika i streljačkih potencijala u Tehničko opitnom centru Ministarstva odbrane Srbije.
Najnovija Zastavina puška M 21 rađena je, podsetimo, po principu kalašnjikov (još uvek neprevaziđenom kad je izrada te vrste pešadijskog naoružanja u pitanju) i po NATO standardima, odnosno po NATO kalibru 5,56. Zanimljivo je da se ovo oružje već nalazi u sistemu naoružanja nekih inostranih armija, i to u količinama od po više hiljada komada. Poseduju je i pojedine strane bezbedonosne agencije (britanske, na primer) koje deluju u Iraku i drugim kriznim žarištima u svetu, i od kojih je dobila visoke ocene za kvalitet i pouzdanost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari