Počinje Transatlantski ekonomski forum jugoistočne Evrope u Vašingtonu 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

U američkom Kongresu u Vašingtonu danas počinje dvodnevna konferencija „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope“, čiji je cilj jačanje saradnje Sjedinjenih Američkih Država i zemalja regiona Zapadnog Balkana, saopštio je Institut za politiku i privredu Jugoistočne Evrope.

Konferenciju organizuju Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta iz Vašingtona, u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda.

„Održavanje ove konferencije predstavlja značajan korak u jačanju regulatornih okvira i postavljanju temelja za unapređenje ekonomske saradnje između Sjedinjenih Država i zemalja Jugoistočne Evrope“, istakao je direktor tog insituta Zoran Korać.

On je ukazao da će na marginama konferencije biti održan veliki broj bilateralnih sastanaka na kojima će biti reči o jačanju saradnje između SAD i zemalja Zapadnog Balkana.

Kako je navedeno u saopštenju, konferencija će obuhvatiti panel diskusije fokusirane na ključne aspekte regionalne saradnje i razvoja, kao što su prevazilaženje barijera za unapređenje trgovine, energetski potencijali regiona, nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije, digitalizacija i razvoj finansijskog sektora.

Tokom trajanja konferencije rukovodioci privrednih komora iz regiona, uključujući i Privrednu komoru Srbije, potpisaće Memorandum o jačanju transatlantske saradnje u oblasti turizma između zemalja Zapadnog Balkana i Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari