U prvoj polovini ove godine bio sam tužan jer me je svakoga jutra čekao izveštaj o padu prihoda u budžetu. Ali od polovine godine, kada je priliv počeo da se uvećava, a naročito poslednjih mesec dana, ja se samo smeškam. Naravno, naš plan u srednjoročnom periodu je smanjenje učešća javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu.

Našu strategiju da to postignemo smanjenjem potrošnje, potvrdio je ovih dana i Međunarodni monetarni fond, koji se saglasio da se fiskalne stope ne povećavaju – izjavio je juče premijer Mirko Cvetković na trećem poslovnom okruglom stolu koji je organizovala Ekonomist media grupe i ocenio da se Srbija nalazi na kraju ekonomske krize.

On je dodao da se u okviru reforme javnog sektora planira veoma ozbiljno restrukturiranje državnih preduzeća. To se već vidi na primeru Železnice, koja je dobila zadatak da formira organizacione celine, poput putničkog saobraćaja, kargo saobraćaja i infrastrukture. Takođe, pokrenut je postupak izdvajanja Telekoma iz sastava PTT-a i prevođenje tog udela na državu, a urađena je i dugoročna strategija vezana za Jat ervejz, objasnio je Cvetković.

– Strategija Vlade je da se u narednoj godini zadrže mere koje stimulišu privredu, pokušaćemo da blago smanjimo budžetski deficit sa 4,5 na četiri odsto BDP-a i da poboljšamo poslovni ambijent, što znači da se tri ključna poreza, na dodatu vrednost, na dobit firmi i na zarade, neće menjati kako bismo privukli deo kapitala koji razvijene zemlje planiraju da ulože u industriju – izjavio je potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Dinkić je objasnio i da je privatizacija velikih preduzeća zastala tokom krize, ali da se sada Galenika priprema za izbor strateškog partnera, a taj model bio bi i za Jat ervejz prihvatljiviji nego alternativa – restrukturiranje koje bi bilo značajan izdatak za državu. „Pod državnom kapom još neko vreme će biti Petrohemija i RTB Bor, za koji je izdvojeno 165 miliona evra namenjenih izgradnji nove topionice i nabavci rudarske opreme, a razlog za ulaganje je činjenica da se posle svetske recesije, na tržištu metala bakar najbrže oporavlja“, rekao je Dinkić.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da će zamrzavanjem penzija i plata u javnom sektoru i smanjenjem zaposlenih u administraciji biti ušteđeno oko 60 milijardi dinara u 2010. godini i to će biti najveća ušteda u sledećoj godini. Ona je najavila da predstoje otpuštanja u lokalnim samoupravama i pravosuđu.

 

Plan za Jat

Generalni direktor Jat ervejza Srđan Radovanović najavio je da će smanjenje broja zaposlenih u toj kompaniji (za oko 200) početi ove jeseni. On je kazao i da će biti prodat deo imovine poput zgrade Jata u Londonu, a da će se od dobijenog novca finansirati popravka aviona. Kao mogućnosti za privatizaciju Jata on je pomenuo primer Zastave kao ekonomski najisplativiju varijantu, dok raspisivanje tendera ne bi dalo očekivani efekat. Radovanović je ukazao da za sada nema zainteresovanih za strateško partnerstvo s Jatom i dodao da je dobio obećanje od Vlade da će Jat dobiti državnu garanciju za uzimanje kredita od 40 miliona evra, a da je potrebno 25 miliona evra da bi popravila motore aviona. Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić pojasnio je da će pregovore o partnerstvu za Jat voditi komisija koju će odrediti premijer. On je dodao da otpuštanja u Jatu neće biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari