Podela akcija Broadcoma: Zlatna prilika za investitore 1Foto: Shutterstock/ViStock

Broadcom, lider u tehnološkom sektoru, dospeo je na naslovne strane sa svojom prvom podelom akcija.

Ova kompanija, poznata po inovativnim dizajnima poluprovodnika i bežičnim komunikacionim rešenjima, zabeležila je značajan rast tokom poslednjih godina. U 2023. godini 79% prihoda Broadcoma došlo je od njegovih poluprovodnika, dok je 21% ostvareno od njegovog infrastrukturnog softvera i srodnih usluga. Strateškim akvizicijama kao što je VMware, Broadcom je značajno proširio svoje prisustvo na tržištu. Od juna 2024. godine, tržišna kapitalizacija Broadcoma iznosi impresivnih 839,05 milijardi dolara, što ga čini 11. najvrednijom kompanijom na globalnom nivou.

Šta je podela akcija i zašto bi vas ona zanimala?

Broadcom je najavio podelu akcija 10 prema 1, što znači da će se svaka trenutna akcija pretvoriti u deset novih akcija. Ovaj potez povećava broj akcija za deset puta, istovremeno proporcionalno smanjujući cenu akcija, ostavljajući ukupnu tržišnu vrednost kompanije nepromenjenu. Zašto je bilo šta od ovoga bitno? Podela akcija može da poveća likvidnost, privuče male investitore i podstakne raspoloženje na tržištu. Više akcija po nižoj ceni olakšava investitorima da kupuju i prodaju, što potencijalno povećava potražnju.

Saznajte više o podeli akcija i trgovanju akcijama tako što ćete se registrovati i dobiti svoju 100% BESPLATNU e-knjigu. Registrujte se sada!

Šta rade poluprovodnici?

Poluprovodnici su okosnica moderne elektronike. Koriste se u širokom spektru uređaja, od pametnih telefona i računara do automobila i kućnih aparata. U suštini, poluprovodnici omogućavaju funkcionalnost elektronskih uređaja kontrolom protoka električne energije. Broadcomovi poluprovodnici su ključni za žičanu infrastrukturu, bežične komunikacije i različite potrošačke i industrijske aplikacije. To znači da svaki put kada koristite pametni telefon, povežete se na Wi-Fi ili vozite moderan automobil, verovatno se oslanjate na tehnologiju koju pokreću Broadcomovi poluprovodnici.

Kakav je učinak Broadcomovih akcija?

Nakon objavljivanja podele akcija, cena Broadcoma skočila je za 12,5% za samo nedelju dana. Ova neposredna pozitivna reakcija je tipična jer investitori predviđaju povećanu potražnju zbog niže cene akcija nakon podele. Cene akcija Broadcoma pokazuju stabilan rast poslednjih godina. Samo u 2023. godini, cena akcije je skočila za više od 93%, a od ove godine već je porasla za 52%.

Šta čeka Broadcom u budućnosti?

Podele akcija često stvaraju uzbuđenje i potpomažu kratkoročni učinak, ali šta je sa dugoročnim? Očekuje se da će Broadcom objaviti svoje rezultate za drugi kvartal 29. avgusta. Tokom protekle tri godine, kompanija je ostvarila prosečan godišnji rast prihoda od oko 14%, ukupno za tri godine oko 68% (Izvor: Bloomberg).

Kako vam ovo može koristiti?

Ulaganje u kompaniju kao što je Broadcom može biti pametan potez, posebno nakon podele akcija. Niže cene akcija mogu biti pristupačnije za nove investitore da uđu na tržište, a povećana likvidnost može rezultirati boljim uslovima trgovanja. Razumevanje ove dinamike tržišta može vam pomoći da donesete prave investicione odluke. Konzistentan rast i strateški potezi Broadcoma čine ga dobrom opcijom za vaš investicioni portfolio.

Da li ste zainteresovani da saznate više o tome kako uložiti u akcije kao što je Broadcom? Registrujte se sada da biste dobili BESPLATNU e-knjigu koja će vam pomoći da razumete prednosti i nedostatke ulaganja u akcije i CFD-ove. Preuzmite svoju besplatnu e-knjigu ovde i počnite da donosite informisane odluke o trgovanju već danas!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.