Grupacija Svetske banke juče je objavila da će u naredne dve godine staviti na raspolaganje 27 milijardi dolara evropskim i centralno-azijskim zemljama u razvoju, koje je pogodila kriza evrozone.


„Mada je najveći deo pažnje sveta usmeren ka efektima krize evrozone na najveće ekonomije zapadne Evrope, kriza ima i značajne negativne efekte na ljude u zemljama u razvoju u Evropi i centralnoj Aziji, naročito u najsiromašnijim zemljama centralne i jugoistočne Evrope“, rekao je predsednik Svetske banke Robert Zelik, dodajući da će zbog toga obim sredstava namenjen ovim državama biti povećan.

„Zbog bliskih veza sa evrozonom, zemlje centralne i jugoistočne Evrope će se najverovatnije suočiti sa padom ekonomskih aktivnosti u 2012. godini“, rekao je Filip l’Ueru, potpredsednik Svetske banke za zemlje u razvoju u Evropi i centralnoj Aziji. Prema njegovim rečima, dodatna podrška će pomoći zemljama da održe stabilan makroekonomski i fiskalni okvir, nastave nužne strukturne reforme, obezbede priliv kredita malim i srednjim preduzećima i pomognu najugroženije slojeve stanovništva putem jačanja sistema socijalne zaštite.

Svetska banka namerava da raspoloživa sredstva usmeri na strukturne reforme i podršku privatnom sektoru, savetodavnu i finansijsku podršku zemljama sa krhkim bankarskim sistemima i zaštitu najugroženijih putem jačanja sistema socijalne zaštite.

U okviru programa, Međunarodna banka za obnovu i razvoj će povećati kreditiranje na oko 16 milijardi dolara u fiskalnim godinama 2012-2013, što je rast od četiri milijarde dolara tokom dve godine u odnosu na kreditiranje prošle godine. Međunarodna finansijska korporacija bi u ovoj i narednoj fiskalnoj godini mogla da investira do 10 milijardi dolara. Ova institucija će svoja sredstva plasirati kroz proizvode za kratkoročno finansiranje i trgovinu u cilju rešavanja hitnih problema sa likvidnošću, u investicije u kapital da bi se pokrio manjak kapitala, intenzivnije finansiranje malih i srednjih preduzeća, kao i podršku klijentima iz realnog sektora.

Multilateralna agencija za garantovanje investicija za osiguranje od političkog rizika, koja pomaže bankama da održe finansiranje svojih podružnica u Evropi i centralnoj Aziji, planira da poveća svoj angažman za milijardu dolara u naredne dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari