Poglavlje 20 za rast BDP 1Foto: FoNet/Imre Szabo

Srbija je trenutno na pola BDP koji su imale zemlje koje su ušle u Evropsku uniju (EU) 2004. godine, a na oko trećinu BDP najrazvijenijih članica EU, izjavila je danas predsednica Poslovno-ekonomskog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Gordana Lazarević

Ona je  ukazala da privredni rast ne može da se postigne ukoliko ne bude promene poslovnog okruženja.

Poglavlje 20, koje je Srbija otvorila u pregovorima sa EU, otvara nam jedinstveno tržište EU i tu odmah dolazi konkurencija, inovativnost i zapošljavanje, rekla je ona u debati „Otvaranje poglavlja 20 i 26“, EU info centra.

Lazarević je ukazala da to govori koliko napora još treba Srbiji da bi prevazišla jaz u odnosu na članice EU.

Moramo sprovesti različite politike kako bi se poslovanje u Srbiji učinilo lakšim i jednostavnijim, istakla je ona. Prema njenim rečima, da bi se državna uprava učinila efikasnijom za poslovanje, mora se uložiti ogroman novac.

Kako je predočila, u 2012. godini troškovi počinjanja biznisa u Srbiji, raznih taksi i nameta, iznosili su 3,46 odsto BDP.

Da bi ste to mogli da promenite potrebno je uložiti nekoliko miliona evra da se pojednostavi regulativa za poslovanje preduzeća, rekla je Lazarević.

Koliko država može biti jeftinija, pokazuje podatak da su samo smanjenjem broja propisa i nepotrebnih procedutra godišnji troškovi smanjeni za 20 miliona evra, a do 2020. očekujemo uštedu dodatnih 18 miliona, zaključila je ona.

Koordinator Radne grupe za Poglavlje 20 Nacionalnog konventa o EU Sanja Filipović navela je da u Srbiji od 320.000 preduzeća 99,8 odsto čine mala i srednja, a njihova produktivnost je 4,7 puta manja od proseka u EU.

Prema njenim rečima, 385 različitih taksi i naknada predstavljaju ogroman teret za firme u Srbiji. Ona je rekla da očekuje da će Srbija uspešno zatvoriti Poglavlje 20 o preduzetništvu i industrijskoj politici, jer formalno ispunjava uslove, a ono nije tehnički zahtevno. Međutim, kako je ukazala, posao tek sledi, jer se topoglavlje odnosi na kompletnu privredu, a oblast industrijske politike podrazumeva 13 različitih politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari