![Pojačane kontrole prodaje ribe u Srbiji: Kako da prepoznate da li je riba sveža 1 Pojačane kontrole prodaje ribe u Srbiji: Kako da prepoznate da li je riba sveža 1](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2019/12/carp-317196_1920-e1575386394492.jpg)
Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije najavila je danas da će nadležna inspekcija sprovesti pojačane kontrole prodaje ribe tokom božićnog posta.
Za vreme božićnog posta, kada je povećan promet sveže i smrznute ribe, veterinarska inspekcija, pored redovnih inspekcijskih nadzora, sprovodi i vanredne kontrole, na osnovu procene rizika, sa posebnim osvrtom na mesta na kojima se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja, navedeno je u saopštenju.
Ukazano je da veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede kontroliše ribu, kako svežu tako i smrznutu, u svim registrovanim objektima.
Kako je precizirano, tokom kontrole proveravaće se potvrde o nabavci ribe, sledljivost, deklaracije, način rukovanja ribom, temperaturni režim skladištenja i izlaganja, kao i rokove upotrebe, a veterinarski inspektori uzorkovaće ribe i slati uzorake u ovlašćene laboratorije.
![riba Pojačane kontrole prodaje ribe u Srbiji: Kako da prepoznate da li je riba sveža 2](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2021/06/trout-2900325_1280-e1623065618745.jpg)
Uprava za veterinu je upozorila građane da prilikom kupovine ribe posebnu pažnju treba da obrate na to da riba ne sme neprijatno da miriše, da ne sme imati upale oči i zamućenu rožnjaču, jer to ukazuje na starost ulovljene ribe, na to da su škrge sveže ribe vlažne, jasno crvene boje i bez stranog mirisa, a da su promena boje škrga, suve škrge, nesvojstven ili intenzivan miris, početni znaci kvarenja.
Dodaje se da je koža sveže ribe sjajna, vlažna i klizava, a meso sveže ribe treba da je čvrsto, što se vidi ukoliko nestane udubljenje koje nastaje na mestu koje se pritisne prstima.
Veterinarska inspekcija savetuje potrošače i da ribu kupuju u ribarnicama, odnosno na mestima gde je potrošačima dostupan podatak o vrsti i poreklu ribe, kao i roku upotrebe, i gde je moguće proveriti da li se riba čuva na propisan način, odnosno na temperaturnom režimu koji se zahteva.
Potrošači se pozivaju i da prijave svaku sumnju na nepravilnost nadležnoj veterinarskoj inspekciji, kako bi se mogle preduzeti zakonom propisane mere i sankcionisati subjekti u poslovanju hranom kod kojih se te nepravilnosti utvrde.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.