Radnici Dunav grupe agregati, koji su tokom prošlonedeljnog štrajka zbog neisplaćenih zarada blokirali Dunav kod Novog Sada, juče su sa rukovodstvom firme potpisali sporazum o izmirivanju dela obaveza. Prema tom sporazumu, kompanija koja je u vlasništvu biznismena Dušana Borovice, do petka će im isplatiti drugi deo plate iz oktobra 2011. godine, kao i minimalne zarade za januar, februar i mart ove godine, uz uplatu doprinosa i zdravstvenog osiguranja za sve zaposlene. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, kao svojevrstan garant u ime Vlade Vojvodine.


– Dogovoreno je da Dušan Borovica potpiše saglasnost da se protiv radnika neće podneti prijave zbog štrajka. Takođe, danas ili sutra ćemo održati sastanak sa rukovodstvom, na kome će biti dogovorena dinamika isplate preostalih zarada iz 2011. i 2012. godine – rekao je predstavnik štrajkača Milivoje Šujdović.

Vasin je, kao svojevrstan posrednik i garant u pregovorima u ime Vlade Vojvodine, predvideo tri moguća ishoda za pokretanje rada u Dunav grupa agregati.

Jedno je pronalaženje strateškog partnera, drugo je reorganizacija firme uz pravljenje tromesečnog plana i kao krajnji ishod, ukoliko se ništa ne preduzme, stečaj firme. Vasin, takođe, predlaže i da se tokom 2012. godine radnicima isplaćuju minimalne zarade, ali sa garancijom menadžmenta da će sigurno biti isplaćivane.

Podsetimo, oko 470 radnika Dunav agregata, bivšeg „Heroj Pinkija“ zatvorilo je plovilima prolaz Dunavom jer od oktobra prošle godine nisu primili plate a od 1. aprila ove godine nemaju ni overene zdravstvene knjižice. Radnici te firme blokadom reke radikalizovali su protest, ali u štrajku zbog neisplaćenih zarada i doprinosa su i zaposleni u ostalim firmama Dunav grupe, Brodarstvu iz Požarevca i Zrenjanina kao i Bagersko-brodarskom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari