Pokrenut spor sa Gradskom toplanom 1

Centar za zaštitu potrošača „Begej“ pokrenuo je sudski spor sa Gradskom toplanom, jer smatra neustavnom odluku da se zrenjaninskim korisnicima daljinskog grejanja isporučuje energent bez potpisanog ugovora. O tome je bilo reči na skupu koji su organizovali u Mesnoj zajednici Bagljaš.

– Skupštinska odluka nije iznad Ustava Srbija, ali čak i ona kaže da „ukoliko potrošač ne želi da potpiše ugovor, mora biti isključen sa sistema daljinskog grejanja“. Toplana je dužna da isključi takvog potrošača, a mi se cele godine sporimo zašto neće da dozvole onima koji ne žele njihove usluge da se odjave – naveo je poverenik Dušan Kokot.

U Zrenjaninu ima oko 7.000 korisnika daljinskog grejanja, a od tog broja 3.267 nema sporazumno potpisane ugovore sa Gradskom toplanom.

– Ja sam jedan od onih koji su se samoinicijativno isključili i sada se grejem na struju. Šalju mi i dalje račune, na sudu smo, šalju mi komunalnu inspekciju, pišu prekršajne kazne. Ja ću dokazati svoje pravo – kaže Zrenjaninac Goran Petrov iz Centra za zaštitu potrošača „Begej“.

Ovo udruženje građana je tokom prethodne grejne sezone organizovalo više uličnih protesta, tražeći da se donesu odluke primerene potrošačima, a ukazivali su i na propuste u obračunu potrošnje.

– Oni kažu da isporukom energije nastaje naša obaveza. To je ropstvo iz koga potrošači ne mogu da izađu. Skupštini grada smo podnosili više zahteva za izmenu ovih pogrešnih odluka, ali nikada nismo dobili odgovor – objašnjava Kokot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari