Pokrenut stečaj u Zastavi automobilima 1Foto: Branislav Vučković

U kragujevačkom Privrednom sudu juče je, kao što je naš list i najavio, otvoren stečajni postupak u Akcionarskom društvu za promet putničkih vozila i rezervnih delova Zastavi automobili.

Ona je pravni naslednik nekadašnje Zastavine Fabrike automobila, čiji fabrički krug i proizvodne hale je, početkom 2010., preuzeo Fijat.

Na jučerašnjem ročištu konstatovano je da su se, zbog prezaduženosti I nemogućnosti plaćanja, stekli uslovi za pokretanje stečaja u Zastavi automobilima. Tim povodom, navedeno je da je račun preduzeća u blokadi duže od 700 dana za 180 miliona dinara, da gubici Zastave automobili iznose 50 milijardi dinara, a da neizmirene obaveze „teže“ više od 60 milijardi dinara. Prvo poverilačko ročište zakazano je za 20. septembar.

Drugim nadležnim institucijama, uputio je stečajni sudija, treba da se obrate tri preostala radnika Zastave automobila, koji su na ročištu ukazivali na brojne mahinacije postpetooktobarskog poslovodstva Grupe Zastava. Oni su podsetili da je nekadašnjem narodnom poslaniku deset godina isplaćivana zarada iako nikada nije radio u tom preduzeću, pominjali su i mahinacije sa fabričkim novcem i drugo.

Pokretanje stečajnog postupka u Zastavi automobilima, sasvim izvesno, označava gašenje pravnog naslednika fabrike iz čijih pogona je od 1955. do pred kraj prošle decenije, izašlo više od četiri miliona automobila.

– Meni je žao što sam morao da donesem odluku o stečaju u Zastavi automobilima, jer je to preduzeće svojevremeno hranilo pola Kragujevca, i od njegovog rada je zavisila egzistencija na stotine hiljada radnika širom Srbije i bivše SFRJ. Drugačije, nažalost, nisam mogao da postupim, i ostaje mi da se nadam da će, umesto Zastave automobili, u Kragujevcu da počnu da rade i otvaraju radna mesta neke nove fabrike – rekao je juče našem listu stečajni sudija Branislav Jović.
Zastava automobili je enormne dugove nasledila od nekadašnje Fabrike automobila, kojoj su posle gašenja proizvodnje vozila, ostale neizmirene finansijske obaveze. Nadležni u Privrednom sudu, međutim, navode da Zastava automobili imaju novčani kapital i imovinu znatnije vrednosti, te je naložena zabrana njihovim raspolaganjem.

Traže sastanak u Vladi
Jučerašnjem ročištu u privrednom sudu prisustvovali su i predstavnici, kako su navodili oko 300 nekadašnjih radnika Zastave automobili, koji, na ime neisplaćenih zarada od 1997. do 2001. navodno potražuju oko 100 miliona dinara. Predstavnici bivših Zastavinih radnika zatražili su i od gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića i predsednika države Tomislava Nikolića, da u Vladi Srbije, u roku od sedam dana, zakažu sastanak na kojem bi se razgovaralo o situaciji u Zastavi automobilima. Ono što je donekle devalviralo zahteve i argumente bivših „automobildžija“, jeste što je među borcima za njihova prava bilo i javnosti odavno poznatih, gotovo profesionalnih „branitelja“ svega i sva;ega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari