Pokret "Kreni - promeni" predao primedbe na prostorni plan o uređenju priobalja Save za projekat "Beograd na vodi" 1Foto: M.M./ATAImages

Pokret „Kreni – promeni“ danas je predao primedbe na prostorni plan o uređenju priobalja Save za projekat „Beograd na vodi“, jer „ima ozbiljnih razloga za zabrinutost kada je reč o zaštiti kulturnog nasleđa i životne sredine“.

U Republičkoj agenciji za prostorno planiranje u toku je „rani uvid“ u taj plan, pa joj je, zajedno sa primedbama, predata i peticija protiv rušenja Beogradskog sajma, za koju je od septembra prošle godine prikupljeno 33.860 potpisa građana.

„Proširenje projekta ‘Beograd na vodi’, koje uključuje rušenje postojećih objekata i izgradnju novih zgrada može dodatno narušiti životnu sredinu“, navedeno je u primedbama.

Kao potencijalni problemi izdvajaju se još veće zagađenje vazduha i dodatni porast temperature.

Arhitektinja Angelina Jokić, u ime pokreta „Kreni promeni“, istakla je da je predviđena izgradnja višespratnica od 80 do 120 metara visine.

„Zamislite veliki zid na obali reke i vazduh koji treba da hladi ovaj grad će biti blokiran“, dodala je ona.

Angelina Jokić istakla je da Beogradski sajam ima kulturno-istorijski značaj i da mora da opstane.

„Predviđeno je da opstane samo kula 1“, navela je ona i naglasila da je neophodna revizija tog plana i veće uključenje građana.

„U suprotnom plan treba ukinuti“, poručila je Angelina Jokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari