Pokret Tvrđava: Ministarstvo nam reklo da bi objavljivanje sporazuma o rafineriji u Smederevu napravilo veliku štetu za interese Srbije 1epa06360378 A general view of the coast of Smederevo, Serbia, 29 November 2017. Smederevo is the former capital of Serbia (1430-39, and 1444-59) of the last independent state before the Ottoman conquest and is situated on the right bank of the Danube. EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Pokret Tvrđava saopštio je danas da je Ministarstvo rudarstva i energetike odbilo da im dostavi informacije u vezi sa Sporazumom o izgradnji rafinerije nafte u Smederevu, te će pokret podneti žalbu povereniku za informacije od javnog značaja.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo je odbilo zahtev pokreta uz obrazloženje da je Sporazum dostupan državnim organima i gradu Smederevu, ali ne i javan, dok kineska strana ne okonča pregovore sa drugim kineskim investitorima koji su zainteresovani za izgradnju rafinerije u Smederevu.

„Obelodanjivanje ovog Sporazuma bi za krajnju posledicu imalo veliku štetu po ekonomske interese Srbije“, navodi se u odgovoru Ministarstva pokretu Tvrđava.

Pokret je ocenio da je odgovor kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i upitao da li je interes kineskog investitora važniji od interesa javnosti Smedereva i Srbije da znaju šta državni službenici u njihovo ime potpisuju i ko je odlučio i na osnovu kojih analiza da se u Smederevu gradi rafinerija.

Ističe se da je još 2010. godine priča o rafineriji bila aktuelna i da je tada sproveden lokalni referendum na kome se 72 odsto izašlih građana izjasnilo da je protiv izgradnje rafinerije nafte u Smederevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari