Pokret za preokret: U javnom sektoru Niša četvrtina zaposlenih radi na određeno vreme i na privremenim poslovima 1Skupština grada Niša: Foto Vesna Torović

Gradski odbor Pokreta za preokret (PzP) saopštio je danas da, prema njihovim podacima, nešto manje od četvrtine zaposlenih u javnom sektoru u Nišu radi na privremeno povremenim poslovima i na određeno vreme.

U ovom Pokretu kažu da je reč o angažovanim uposlenicima u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Niš, a da njihov angažman često traje znatno duže od godine, koliki je zakonski maksimum.

„Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije neretko zloupotrebljavaju njihov status pa tako zaposleni na privremeno povremenim poslovima nemaju pravo na sindikalno organizovanje, kolektivno pregovaranje i štrajk“, naveo je PzP u saopštenju.

U njemu se dodaje da su ovim radnicima često uskraćena osnovna prava iz rada, kao što je pravo na godišnji odmor, a da zbog svog statusa teško mogu da ostvare pravo na kredite kod banaka.

Pokret za preokret: U javnom sektoru Niša četvrtina zaposlenih radi na određeno vreme i na privremenim poslovima 2
Gradska kuća: Foto Grad Niš

Ova ketogrija zaposlenih nema čak pravo na porodiljsko odsustvo, a nije im zagarantovana ni minimalna zarada, pa tako doživljavaju svakodnevno kršenje radnih prava, navodi PzP.

„Zaposleni na ovaj način su često predmet ucena prilikom izbora i uslovljeni su da glasaju za režimske stranke i to da dokumentuju, po cenu otkaza. Osim toga predmet ucene su i njihove porodice“, naglasili su u saopštenju.

Oni su zatražili od gradonačelnika Dragoslava Pavlovićada saopšti tačan broj zaposlenih na privremenim i povremenim poslovima i na određeno vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari